DGB'nin sömestr seminerleri sürüyor...

“Burjuva Cumhuriyetin 100. yılı ve sosyalizm”

DGB’nin İstanbul'da gerçekleştirdiği sömestr seminerlerinin üçüncü oturumunda “Burjuva Cumhuriyetin 100. yılı ve sosyalizm” başlığı altında sunum ve tartışmalar yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 11 Mart 2024
  • 14:30

Devrimci Gençlik Birliği'nin İstanbul'da gerçekleştirdiği sömestr seminerleri sürüyor. Sömestr seminerlerinin üçüncü oturumunda “Burjuva Cumhuriyetin 100. yılı ve sosyalizm” başlığı altında sunum ve tartışmalar gerçekleştirildi.

10 Mart Pazar günü gerçekleştirilen seminer programında ilk olarak Cumhuriyet kavramı üzerine kısa bir anlatım gerçekleştirildi. Cumhuriyetin bir biçim olduğu, mahiyetini ise devletin belirlediği vurgulandı. Toplumsal anlamda hafızalara kazınmış ilk haliyle “halkın kendi kendini yönetmesi” olarak bilinen bugün ki cumhuriyet biçiminde, demokrasi ve özgürlük kavramlarının nerede durduğu tartışıldı. 1923 senesinden bugüne cumhuriyetin nasıl süreçlerden geçtiği anlatıldı. Bugün cumhuriyetin 100. yılını tartışma ihtiyaçlarından en önemli olanının sol-sosyalist gruplar içerisindeki temel ayrışmalardan kaynaklandığı ifade edildi. Bu duruma 29 Ekim kutlamaları gerçekleştiren, “Sosyalizm cumhuriyete çok yakışacak” diyerek kampanyalar yürüten SİP-TKP ve Kemal Okuyan'ın söylemleri örnek gösterildi. Sunumda ayrıca Türkiye'nin ekonomik-siyasal süreçleri ve işçi sınıfının gelişimine ilişkin ayrıca bir anlatım da gerçekleştirildi. Bugün ki cumhuriyet için “1923 de kurulan cumhuriyetin tahrip edilmiş, bozulmuş vb. hali değil gelip vardığı noktadır” denildi. Sunumda Karl Marks'ın Fransız Üçlemesi'nde yer alan Louis Bonaparte'ın 18 Brumaire'i kitabında birçok örnek verildi.

Seminerin canlı geçen soru cevap kısmında birçok konu başlığı ele alındı. Birleşik Emek Cephesi ve Komintern, 1908 devrimi ve ulus devlet anlayışı, AKP'nin nasıl ortaya çıktığı gibi konular üzerine konuşuldu. Laiklik ve demokrasi kavramları üzerine de konuşulmasının ardından cumhuriyet tartışmalarının sınıflar mücadelesinden ayrı tutulamayacağı vurgulandı.

Devrimci Gençlik Birliği'nin 24 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek “Devrimci hareketin 50. yılı! Devrimci birikimimizi savunuyoruz!” başlıklı seminerine çağrı yapılarak seminer sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul