DGB’den 1 Mayıs pikniği

Devrimci Gençlik Birliği İstanbul’da bugün (21 Nisan) 1 Mayıs pikniği gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 21 Nisan 2024
  • 21:51

Devrimci Gençlik Birliği İstanbul’da bugün (21 Nisan) 1 Mayıs pikniği gerçekleştirdi.

Piknik ilk olarak ortak sofranın kurulması ile başladı. Ortak sofranın ardından forum gerçekleştirildi. Forumda ilk olarak açılış konuşması yapıldı. 1 Mayıs’ın gençlik için anlamı üzerine kısa bir anlatım gerçekleştirildi. Ölüm orucu şehidi TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli başta olmak üzere 1 Mayıslarda ve devrim mücadelesinde ölümsüzleşenler şahsında saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından tartışma gerçekleştirildi. İlk olarak bir üniversiteli söz alarak 1 Mayıs'ın dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkışına ilişkin kısa bir anlatım gerçekleştirdi. 1977 1 Mayıs'ından bu günlere gelinen süreçte devrimci 1 Mayıs'ın önemine vurgu yaparak alanların mücadele edilerek kazanıldığını vurgulandı. Ardından alınan sözlerde ekonomik krize, sermaye devletinin topluma yönelik hayata geçireceği sosyal yıkım saldırılarına değinildi. Dünyada ve Türkiye'de mali-iktisadi krizin faturasının derinleştiğine ve bu faturanın emekçilere, gençlere kesildiğine vurgu yapıldı. Emperyalist savaş ve saldırganlığın arttığına, Ukrayna-Rusya arasındaki savaşın sürdüğüne, Filistin halkına karşı hayata geçirilen soykırım saldırısının devam ettiğinden bahsedildi. Gençliğin üniversitelerde, yurtlarda ve yaşamın birçok alanında yaşadığı sorunlara, Zeren Ertaş eylemlerinin gösterdiklerine dair konuşmalar yapıldı. Gericiliğin, baskının, sosyal yıkım saldırılarının olduğu zor bir dönemden geçildiğine değinilerek bu zor dönemde ısrarlı ve örgütlü bir şekilde mücadelenin yükseltilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Forumun sonunda 22 Nisan 2001 yılında ölüm orucunda şehit düşen TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli anıldı. Konuşmada Hatice Yürekli'nin kısa yaşamına sığdırdığı devrim mücadelesi pratiğine ve örgütlü kimliğine vurgu yapıldı.

Yapılan konuşmanın ardından 1 Mayıs günü Taksim'de, 6 Mayıs günü ise Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in şahsında gerçekleştirilecek anma ve eylemlere katılım çağrısı yapılarak forum sonlandırıldı.

Forumun ardından bir üniversitelinin çaldığı bağlama eşliğinde devrimci marşlar ve türküler birlikte söylendi, halaylar çekildi. Müzik dinletisinin ardından piknik bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul