Esenyurt’ta 1 Mayıs etkinliği

Esenyurt Mehmet Akif Dalcı 1 Mayıs Hazırlık Komitesi olarak bugün (21 Nisan) 1 Mayıs çalışmaları kapsamında etkinlik gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Nisan 2024
  • 20:30

Esenyurt Mehmet Akif Dalcı 1 Mayıs Hazırlık Komitesi olarak bugün (21 Nisan) 1 Mayıs çalışmaları kapsamında etkinlik gerçekleştirildi.

TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli anıldı

Etkinlik 22 Nisan 2001’de ölüm orucunda şehit düşen TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli’nin şahsında tüm devrim şehitleri anılarak başladı.

Saygı duruşunun ardında BDSP adına yapılan konuşmada “1 Mayısın sınıfsal özüne uygun ve kitlesel olarak kutlamanın önemine değinilirken, gelinen aşamada Taksim meydanının dışında bir 1 Mayıs örgütlenmesi üzerine yapılan tartışmaların, Taksim 1 Mayısı’nın altını oymak olduğunun altı çizildi. Taksim Meydanı’nın işçi sınıfı mücadelesi için önemine değinilerek 76 1 Mayısı’nın coşkusu ve görkemi karşısında sermaye düzeninin nasıl aciz kaldığını ve devamında 77 yılında Taksim Meydanı’nı nasıl kana buladığı, bu yüzden Taksim Meydanı’nın sadece bir “alan” meselesi olmadığı, tarihsel ve sınıfsal olarak işçi sınıfının kavga meydanı olduğu anlatıldı.

Taksim Meydanı 1 Mayıs alanıdır!

Konuşmada şunlar ifade edildi:

“1977 1 Mayıs’ı sermaye sınıfı ve onun iktidarının, işçi sınıfına karşı saldırıların ne ilki oldu ne de sonuncusu. Tıpkı 77 1 Mayısı’nda olduğu gibi 89 ve 96 1 Mayıslarını da kana bulayan sermaye devleti işçi sınıfının mücadelesini kırmak ve toplumsal muhalefeti boğmak için her türlü yolu ve yöntemi denemiştir. Bugün başta işçi sınıfı olmak üzere sefalete itilmiş geniş yığınlar için 1 Mayıs sermaye düzeni ve onun saldırılarına karşı dişe diş mücadelenin günüdür. Sınıfsal özüne uygun, kitlesel ve militan bir 1 Mayıs örgütleyebilmenin önemi açık ve nettir. Tüm işçiler ve emekçiler, büyük bir öz güven, cüret ve meşrulukla sanayi havzalarında, fabrikalarda ve mahallelerde Taksim 1 Mayısı’na hazırlık için seferber olmaya davet edilmelidir. Herkesi bir kez daha BDSP saflarında 1 Mayıs’ta Taksim’e çağırıyoruz.”

Söz işçilerin

Etkinliğin devamında serbest kürsü oluşturuldu. Kürsüde çeşitli sektörlerden işçiler konuşmaları ile 1 Mayıs çağrısını yinelediler.

Serbest kürsünün ardından Greif direnişçisi, Bertold Brecth’in Tahterevalli ve Ahmet Arif’in Anadolu şiirinden oluşan bir dinleti sundu.

Etkinlik halayların çekilmesinin ardından, hep birlikte 1 Mayıs marşının okunması, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm” sloganının atılmasıyla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt