Boğaziçi Üniversitesi’nde nöbet sürüyor

Boğaziçi Üniversitesi’ne sarayın şefi Erdoğan tarafından önce Melih Bulu’nun ve ardından Naci İnci’nin atanmasına karşı Boğaziçili akademisyenlerin nöbeti 187. gününü geride bıraktı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 08 Ekim 2021
  • 20:30

AKP-MHP iktidarının şefi Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne Naci İnci’nin rektör olarak atanmasına karşı Boğaziçili akademisyenlerin sürdürdüğü nöbet 187. direniş ise 278. gününü geride bıraktı. Akademisyenler bir kez daha sırtlarını “Kayyumluk” binasına dönerek, “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!” dedi.

Her cuma günü açıklama yapan akademisyenler 8 Ekim Cuma günü de açıklama yaptı. Akademisyenler adına yapılan açıklamada, üniversitenin abluka altında olduğu, akademisyenlerin ve öğrencilerin ifade özgürlüğünün kaba kuvvetle engellenmeye çalışıldığı ifade edildi. Ardından geçtiğimiz 5 Ekim günü yaşanan saldırılara ilişkin şunlar ifade edildi:

“Atanmış rektörlüğe karşı yapılan öğrenci protestoları sonrasında, 5 Ekim Salı günü Naci İnci’nin şikâyeti üzerine 14 öğrencimiz hakkında işlem başlatıldı, öğrencilerin 10’u polis tarafından gözaltına alındı. Öğretim yılının ilk gününde, akademisyenlerin Kuzey Kampüs’ten Güney Kampüs’e yapmak istedikleri yürüyüş keyfi bir polis müdahalesiyle engellendi.

Aynı günün akşamında, salı günü gözaltına alınmış olan 2 öğrencimizin tutuklandığı haberini aldık. Öğrencilerin arkadaşlarının tutuklanması üzerine dün yapmak istedikleri basın açıklamasına polis yine sert bir şekilde müdahalede bulundu, kampüs kapısı önünde açıklama yapmalarına izin vermedi ve 14 öğrenciyi daha gözaltına aldı.

Hepimiz basına röportaj vererek ifade özgürlüğünü kullanan bir öğrencimizin hiçbir hukuki dayanak olmaksızın nasıl yaka paça gözaltına alındığını ekranlardan gördük. Öğrencilerimizin protesto eylemlerini haberleştirmeye çalışan basın emekçilerinin görevlerini yapmaları şiddet kullanılarak engellendi.”

Açıklamanın devamında, Türkiye’nin her yerinde yeni öğretim yılının başlamasıyla haklarını talep eden öğrencilerin bilinçli bir şekilde hedef gösterildiği ve yargı yoluyla eğitim haklarının gasp edilmeye çalışıldığı ifade edildi. Gittikçe artan sayıda öğrenciye uygulanan yurtdışı yasağı veya adli kontrol gibi cezaların kaldırılması ve 6 Ekim günü tutuklanan iki öğrencinin de derhal serbest bırakılması talep edildi.

Açıklamada ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayıyla İstanbul Sarıyer ilçesi sınırları içinde yer alan Boğaziçi Üniversitesi, Hacıosman Bayırı ve yakın çevrelerinin doğal SİT alanı statüsünün, 27 Ağustos 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak değiştirildiği kararı da belirtildi. Yeni düzenlemeyle birlikte koruma altındaki alanların statüsünün yapılaşmanın mümkün olduğu sit alanı statüsüne indirilerek bu alanlarda yapılaşmanın yolunun açıldığı ifade edildi.

Son olarak şunlar ifade edildi:

Atanmış Rektör Naci İnci ve yönetimi ile bugüne kadar hukuksuzca kadrolaşmış tüm isimlerin istifasını talep ediyoruz.

Türkiye’de demokratik ve katılımcı ilkelere dayalı bir üniversite ideali gerçekleşene kadar kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!”