Can Candan okula alınmadı

Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydan’da açık ders yapmak isteyen öğretim üyesi Can Candan, güvenlik tarafından içeri alınmadı. Candan, güvenliğin kendisine, “Rektörlüğün talimatı” dediğini aktardı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Ekim 2021
  • 17:18

Kayyım rektör atamalarına karşı başlayan eylemlere katıldığı için kayyım Naci İnci tarafından derslerine son verilen Can Candan okula alınmadı.

Can Candan 14 yıldır verdiği sinema dersini bugün Güney Meydan’da açık ders şeklinde vereceğini açıklamıştı. Sosyal medya hesabından okula alınmadığını duyuran Candan, “Dersime geldim. Kale Kapı’dan okuluma alınmıyorum. Öğrencilerime, meslektaşlarıma, doktoruma ve bankama (Garanti Bankası) ulaşamıyorum. Boğaziçi hocası eşimi ofisine bırakamıyorum” dedi.

Candan sosyal medyada yayınladığı videoda şu ifadelere yer verdi:

Bugün Boğaziçi Üniversitesi’nde saat 10’da öğrencilerimle ilk buluşmam gerçekleşecekti. Okulun Kale Kapısı’na yani Aşiyan Kapısı’na geldik. Yanımda da eşim vardı, Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan, Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi kendisi. Ve güvenlik görevlisi arkadaşlar beni görünce beni kampüse alamayacaklarını söylediler. Gerekçesini sorduğumda rektörlüğün talimatı olduğu bana söylendi.

“Şu an da kapıda bekliyoruz. Akademisyen arkadaşlar ve dersime katılmak isteyen bazı arkadaşlar geldi. Bu arada çevik polisten arkadaşlar ve sivil polis arkadaşlar var. Şimdi okulun Kale Kapısı’nda böyle bir bekleyiş halindeyiz. Şunu söylemekte fayda var. Eşimde yanımda olduğu için kendisini ofisine bırakmam gerekiyordu, onu da yapamıyoruz şu anda. Aynı zamanda ben Garanti Bankası müşterisiyim. Garanti Bankası Boğaziçi Şubesi’nde benim hesaplarım. Bankaya para yatırmam gerekiyor onu da yapamıyorum. Aile sağlık merkezim de burada, buraya kayıtlıyım ben, oraya da giremiyorum. Bir tutanak tutturduk. Bu durumu tutanakla belgeledik. Tabii ki yasal haklarımız kullanacağız. Şu an da bekleyiş devam ediyor. Çünkü öğrencilerime sözüm var hem onu tutabilmek hem diğer işlerimi halletmek istiyorum.

“Bugün öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte açık ders olarak Güney Meydan’da dersi yapacaktım. Alternatif oryantasyon dediğimiz yani gelen öğrencilere okulumuzu tanıtmak için yaptığımız bir etkinlikti. Onun kapsamında benden de arkadaşlar ilk dersi alanda yapmamı istediler. O da engellenmiş durumda, saat 10’da başlayacaktı. Eğitim hakkı engellemesi bende derin üzüntüye sebep oldu. Türkiye’de 2021 yılında böyle şeylerin olması hiç hoş değil.”

Can Candan’ın okula alınmaması üzerine akademisyenler sırt dönme eylemini Kale Kapı önünde gerçekleştirdi.