YPG ve ABD ordusu ortak tatbikat düzenliyor

Tatbikat, YPG-ABD ilişkilerinin güçlendiği izlenimi verse de, Suriye’deki Amerikan işgal güçlerinin uzak olmayan bir gelecekte çekileceğine dair beklentiler de henüz ortadan kalkmış değil…

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Temmuz 2020
  • 19:42

ABD Başkanı D. Trump geçen yıl  “Amerikan askerleri Suriye’den çekilecek” diye açıklama yapmıştı. “IŞİD’e karşı savaşı kazandık” diye böbürlenen Trump, kısa sürede ilan ettiği çekilme kararından çark etti. Muhtemeldir ki, siyonist İsrail rejimi ile Körfez şeyhleri işgalci birliklerin Suriye’de kalmasını talep etmişlerdi. 

IŞİD bahanesi ortadan kalkınca işgal güçlerini Suriye’de tutma gerekçesini petrolün gaspına dayandıran Trump, Rojava’nın dışında bulunan Rakka, Deyr el Zor gibi kentleri işgal altında tutmak için YPG güçlerini kullandı. Bilinen küstahlığıyla Trump, şu mealde bir açıklama yapmıştı; “Suriye petrollerine biz el koyacağız. Size (PYD/YPG’ye) verdiğimiz destek karşılığında bu iki kenti bizim için kontrol altında tutacaksınız.” 

Rakka-Deyr el Zor ABD-YPG kontrolü altında olsa da, işgalci güçlerin rahat olmadığı anlaşılıyor. Amerikan askerlerini hedef alan bazı saldırılar olduğu haberleri gelmişti. Suriye yönetimi de, ABD askerleri çekilmezse, onlara karşı yerel direniş örgütleneceğini söylüyor. Göründüğü kadarıyla ABD yerel direniş örgütleme konusunu ciddiye almış. Nitekim buna karşı önlemler kapsamında YPG güçlerinden “Hezen Anti Terör Timleri” oluşturmak için büyük bir bütçe ayırmıştı. 

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, işgalci ABD ordusu ile “Hezen Anti Terör Timleri” ortak tatbikat düzenliyor.  

Tatbikat görüntüleri, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Birleşik Ortak Görev Gücü’nün resmi sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı. Paylaşım İngilizcenin yanı sıra Kürtçe, Arapça dillerinde de yapıldı.

Farklı kaynaklarda da yer alan habere göre, Pentagon tarafından desteklenen bu timler “İç güvenlik operasyonlarında” kullanılmak üzere tasarlandı. Nitekim ABD Savunma Bakanlığı, 2021 bütçe teklifinin detaylarında Suriye’de desteklediği gruplara 200 milyon dolar fon istemişti.

Tatbikat, YPG-ABD ilişkilerinin güçlendiği izlenimi verse de, Suriye’deki Amerikan işgal güçlerinin uzak olmayan bir gelecekte çekileceğine dair beklentiler de henüz ortadan kalkmış değil…