Wuppertal’da coşkulu Friedrich Engels yürüyüşü

2015 yılında Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (RJ) inisiyatifiyle başlayan ve her yıl geleneksel olarak yapılan Friedrich Engels yürüyüşü, bu yıl da gençliğin damgasını vurduğu büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Ağustos 2020
  • 08:00

2020, Engels'in 200. doğum yılı olması vesilesiyle şehir belediyesi tarafından Engels'in doğum yeri olan Almanya’nın Wuppertal kentinde “Engels Yılı” ilan edilmişti. Bu kampanya ile Engels üzerinden Marksizm’in devrimci özüne ve bilimsel sosyalizm düşüncesine karşı bir çalışma yapılmak istenmiş ve bu konuda Alman sermaye devletinin de desteklediği yoğun bir çaba sarf edilmişti. Tam da böylesi bir dönemde Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (RJ) tarafından güçlü bir ön hazırlıkla gerçekleştirilen eylem fazlasıyla anlamlı oldu.

Eylem öncesinde Engels İttifakı (BİR-KAR, Die Linke.SDS Wuppertal, DKP Wuppertal, Kommunistischer Aufbau, LF - Linkes Forum, MLPD, Rebell, Revolutionärer Jugendbund, SDAJ, Studierenden Kollektiv, Trotz Alledem, Rebellion Ruhr) tarafından çıkartılan afişler şehrin her tarafına yaygın olarak yapıldı. Yanı sıra, binlerce el ilanı emekçilere ulaştırıldı. Tüm bu hazırlık çalışmalarında Avrupa Devrimci Gençlik Birliği'nin (RJ) çok özel bir emeği ve inisiyatifi bulunmaktadır.

Yoğun bir emeğin ürünü olarak başarıyla örgütlenen eyleme ezici çoğunluğu gençlerden oluşan beş yüzün üzerinde bir katılım gerçekleşti. Etkinlik saat 13.00’de şehrin ana istasyonu önünde bir miting ile başladı ve burada kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda genel olarak kapitalizmin bir sistem olarak içinde bulunduğu krize ve bunun emekçiler için yarattığı ağır sonuçlarına değinildi. Etkinlikte Bir-Kar adına yapılan konuşmada Engels'in Marx ile birlikte geliştirdikleri bilimsel sosyalizm düşüncesinin işçi sınıfı için ne anlam ifade ettiği ve bu bilimsel teori ile işçi sınıfının gerçek silahlarına kavuştuğu belirtildi. Temsilci konuşmasının devamında şunları ifade etti:

Engels ile Marx'ın geliştirdikleri dünya görüşünde proletaryanın özel bir yeri vardır. Sosyalizmin ütopyadan bilime sıçramasını, işçi sınıfının kapitalist üretim sürecindeki özel yerinin, modern toplumdaki tarihsel devrimci rolünün saptanmasına borçluyuz. Engels ve Marx'ın inşa ettikleri bilimsel sosyalizm, her şeyden önce işçi sınıfının ideolojisidir. Onun çıkarlarının ve kurtuluşunun en tam ifadesidir...”

Bir-Kar temsilcisi günümüzde kapitalist sistemin yarattığı sorunlar üzerinden örnekler verdiği konuşmasını şu çağrıyla bitirdi:

“Ölümünün 125. doğumunun 200.yılında proletaryanın büyük öğretmenini anarken yönümüzü ısrarla proletaryaya dönmek ve onu kendi ideolojisiyle buluşturmak, Friedrich Engels'in anısına ve eserine sahip çıkmanın başlıca koşuludur. Dünyanın dört bir yanında ekonomik, sosyal, siyasal hakları uğruna irili ufaklı kavgalara tutuşan işçi sınıfı, öz deneyimlerinden öğrenerek ilerleyecek, ustalarının eserine çok daha güçlü sahip çıkacak, onların düşlerini gerçeğe dönüştürecektir. Bundan zerrece şüphe duymuyoruz. İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!”

Konuşmaların ardından hiç susmayan sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi. Uzunca bir güzergâh üzerinde yapılan yürüyüş, Engels'in doğduğu evin önüne kadar devam etti. Burada Engels şahsında mücadelede yitirdiğimiz tüm devrimciler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından kurumlar adına yapılan konuşmalardan sonra etkinlik hep birlikte söylenen Enternasyonal Marşı ile bitirildi. 

Etkinliğe Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (RJ) kızıl bayrakları ve pankartlarıyla katılırken, TKİP taraftarları üzerinde Engels'in resmi ve “Engels 200 yaşında! Onun adı ve eserleri Marx ile birlikte yüzyıllar boyu yaşayacak!” şiarlarının yazılı olduğu pankart ve onlarca parti bayrağı ile yürüyüşte yerini aldı. Yanı sıra Bir-Kar çalışanlarının bayraklarıyla birlikte yoğun bir katılım sağlaması dikkat çekti. İttifakın içinde yer almayan Odak da flamalarıyla yürüyüşe katılanlar arasındaydı. Türkiyeli devrimci ve demokratik kurumların yürüyüşe katılmamaları ise dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / Wuppertal