Ülkücüler Alman ordusunda örgütleniyor

Her alanda olduğu gibi, ülkücülerin Alman ordusu içerisindeki örgütlenmelerini de Alman faşistleriyle birlikte yaptıklarından kuşku yoktur.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Temmuz 2020
  • 23:04

Alman hükümeti, Die Linke’nin (Sol Parti) verdiği soru önergesine verdiği cevapta, Alman faşist gruplarının yanı sıra ülkücülerin de Alman ordusu içerisinde örgütlendiklerini itiraf etti. Almanya’nın ARD televizyonunda yayınlanan Report Mainz programında, Alman Askeri İstihbarat Servisi’nin (MAD) Alman Ordusu’ndaki dört asker hakkında, “Ülkücü Hareket”e mensup oldukları şüphesiyle soruşturma başlattığını duyurdu. 

Die Linke’nin soru önergesine yanıt veren Federal Hükümet, “Bu olaylardan birinde eldeki bulgulara göre anayasaya sadakat eksikliği tespit edilmiştir” denilerek, söz konusu asker hakkında hukuki olarak disiplin soruşturması başlatıldığını belirtti. “Diğer kişiler hakkında ise gerçekten radikal gaye içinde olduklarına dair ipuçları var” denilerek, üç asker ile ilgili soruşturmanın sürdüğü de belirtildi. MAD, Report Mainz’in iddialar hakkındaki sorularına ise yanıt vermedi. 

DW Türkçe'nin haberine göre, Sol Parti’nin soru önergesine verdiği yanıtta ayrıca, Almanya’daki Ülkücü Hareket’in Türkiye’de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ilişkisine dair iddialara da değinildi. Türkiye’de yönetim kademesindeki bazı kişilerin Almanya’da Ülkücü Hareket’le görüşmelerde bulunduğu belirtilerek, “Bu nedenle böylesi ilişkilerin MİT tarafından istihbarat çıkarlarını gözetmek için kullanılması muhtemeldir” denildi. 

Sol Parti’den Ulla Jelpke Report Mainz’a yaptığı açıklamada, “Türk faşist gruplarından Bozkurtlar büyük bir tehdit teşkil ediyor. Bunu sadece taraftarlarının acımasız saldırıları değil, yaptıkları silah ve mücadele sporları antrenmanları da gösteriyor” dedi. Jelpke, Ülkücü Hareket’le ilgili olarak, “Almanya’da uzun süredir kontrolü Türk gizli servisinin elinde olan aşırı sağcı bir haydut birliği gelişti”ğini de sözlerine ekledi. 

Anayasayı Koruma Örgütü’nün (BfV) bu yılki raporunda, Almanya’nın Türk istihbaratının faaliyetlerinin odağındaki ülkeler arasında yer aldığı vurgulanarak bunun siyasi, ekonomik ve teknolojik istihbarat elde etme boyutlarının olduğu, ayrıca nüfuz etme gayretlerinin de sürdüğü ifade edilmişti. 

Raporda, “Türk istihbarat faaliyetlerinin yoğunluğu, Türkiye’deki mevcut siyasi ve ekonomik gelişmelerden bağımsız olarak devam edecektir. Almanya’daki Türkiye kökenli topluma, aktif diaspora politikası kapsamında nüfuz etme çalışmaları da devam edeceği” tespitiyle birlikte, AKP’nin uydusu Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) lobi organizasyonu olarak Berlin ve Batı Almanya’da yaklaşık 13 bölgede örgütlendiği de açıklanmıştı. 

Her alanda olduğu gibi, ülkücülerin Alman ordusu içerisindeki örgütlenmelerini de Alman faşistleriyle birlikte yaptıklarından kuşku yoktur.