Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle küresel ekonomi için büyüme tahminini önemli ölçüde düşürdü. IMF baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas salı günü yaptığı açıklamada, küresel ekonominin görünümünün, büyük ölçüde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle ciddi bir gerileme yaşadığını belirtti. “Genel olarak ekonomik riskler önemli ölçüde arttı” diyen Gourinchas, savaşın, korona pandemisinden henüz kurtulamamış küresel ekonomiye bir yük olduğunu söyledi.
IMF güncellenmiş ekonomik tahminine göre Ukrayna savaşının sonuçları, bu yıl küresel ekonominin toparlanmasını yavaşlatıyor. Buna göre dünya ekonomisi bu yıl yüzde 3,6 büyüyecek. Bu, IMF’nin ocak ayında öngördüğünden 0,8 puan daha az büyüme demektir. Rapor, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve ardından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle ekonomik görünümün “önemli ölçüde kötüleşti”ğini belirtiyor.
Savaşın asıl etkilerinin daha sonraları çok farklı hissedileceği ileri sürülüyor. IMF, Ukrayna için dramatik bir durgunluk bekliyor. Ekonominin savaş nedeniyle yüzde 35 küçüldüğü söyleniyor. Rus ekonomisinin de resesyona gireceğini bildiriyor. Mevcut yıl için IMF, Rusya’nın ekonomik çıktısında yüzde 8,5’lik, 2023 için ise yüzde 2,3’lük bir düşüş bekliyor.
Rapor, savaşın etkilerinin bir bütün olarak euro bölgesinde de görüleceğini söylüyor. Almanya’da gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) bu nedenle yalnızca yüzde 2,1 oranında artacak. Bu, önceki 2022 tahminini dünya çapındaki en yüksek değerlerden biri olan 1,7 puan düşürdü. 2023’te IMF, Almanya için yüzde 2,7’lik bir büyüme bekliyor.
Yüksek enflasyon oranları bekleniyor
Enflasyon oranının, esas olarak savaş nedeniyle önceden varsayıldığından daha uzun süre yüksek kalması bekleniyor. Ukrayna savaşının etkilerinin yüksek enflasyon oranlarına yansıması muhtemel görülüyor. IMF, bu yıl sanayileşmiş ülkelerde yüzde 5,7’lik bir enflasyon oranı beklerken, gelişmekte ve yükselmekte olan ülkelerde de enflasyonun 2,8 puan artarak ortalama yüzde 8,7 olması bekleniyor. Birçok devletin yüksek enflasyonla mücadele ettiği ve bu yüzden de para politikasının sıkılaştırılmasının an meselesi olduğu ileri sürülüyor. Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya gibi bazı AB ülkelerinde çift haneli enflasyon oranları bekleniyor.
IMF’ye göre, yeni ekonomik tahmin alışılmadık derecede yüksek bir belirsizlikle ilişkilendiriliyor. Pierre-Olivier Gourinchas, “Rusya’nın enerji ihracatına yaptırımlar uygulanırsa büyüme daha da yavaşlayabilirken, enflasyon tahminlerimizi geçebilir” dedi. Gourinchas, “Rusya, önemli bir petrol, gaz ve metal tedarikçisi ve Ukrayna ile birlikte buğday ve mısır. Bu emtiaların arzının azalması, fiyatlarını keskin bir şekilde artırdı” diye konuştu. Rusya, özellikle petrol, gaz ve metaller gibi enerji ve hammaddelerde uluslararası alanda lider bir rol oynamaktadır. Ukrayna gibi, Rusya da önemli bir buğday ve tahıl ihracatçısıdır. Savaş ve yaptırımlar nedeniyle, fiyatlar önemli ölçüde yükseliyor ve bu da IMF’ye göre öncelikle daha yoksul ülkeleri etkileyecek.
IMF, petrol ve gıda fiyatlarındaki artışın öncelikle dünya çapında düşük gelirli haneleri etkileyeceğini belirtti. Fiyat artışlarının “daha yoksul ülkelerde toplumsal huzursuzluk olasılığını da önemli ölçüde artırabileceği” belirtildi. Yardım kuruluşları, özellikle Orta Doğu ve Afrika’daki ülkelerin ciddi şekilde etkilenebileceği konusunda uyarıyorlar.
Rusya’nın da dahil olduğu en önemli sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerin (G20) maliye bakanları ve merkez bankası başkanları çarşamba günü Washington DC’de bir araya gelecek. Almanya Maliye Bakanı Lindner, kırılgan ekonomik durum nedeniyle bütçe politikasına odaklanılması ve harcamaların sınırlandırılması gerektiğini söyledi.