Avustralyalı kriket oyuncusu Usman Khawaja, İsrail’in Filistin’deki barbarlığına dikkat çekmek için “Tüm hayatlar eşittir, özgürlük bir insan hakkıdır” yazılı ayakkabılarla sahaya çıkmak istedi.
Avustralyalı sporcu, Perth şehrindeki bir maçta "Tüm Hayatlar Eşittir" ibaresi taşıyan ayakkabılarıyla sahaya çıkmak istedi. Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) kendisine bunun “kara mizah” olduğunu “kuralları ihlal edeceğini” söyleyerek izin vermedi. Usman Khawaja "Tüm Hayatlar Eşittir" ibaresi taşıyan ayakkabılarla sahaya çıkabilmek için "mücadelesinden vazgeçmeyeceğini" söyledi.
Pakistan asıllı Avustralyalı sporcu Khawaja, bir ayakkabısının üzerinde kırmızı, yeşil ve siyah renklerle "Tüm Hayatlar Eşittir", diğer ayakkabısında “Özgürlük bir insan hakkıdır” yazısıyla antrenman yaparken görüntülenmişti.
Khawaja, Instagram’da yayınladığı bir videoda, ICC yetkililerinin kendisine "bunun siyasi bir açıklama olduğuna inandıkları için, maça bu ayakkabılarla çıkamayacağını” söylendiğini belirtti.
Khawaja yayınladığı videoda, "Öyle olduğunu düşünmüyorum. Bu insani bir hümanist çağrıdır. Onların görüşlerine ve kararlarına saygı duyacağım ama bununla mücadele edeceğim ve onay almaya çalışacağım" dedi.
Khawaja'nın mesajı sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Sosyal medyada Khawaja'nın duruşunu destekleyen mesajlar çoğunlukta olmakla birlikte “eleştiren” mesajlar da yer aldı.
Videoda "Ayakkabılarımın üzerine yazdıklarımın biraz ortalığı karıştırdığını fark ettim. Fazla bir şey söylemeyeceğim. Söylememe gerek yok. Ama herhangi bir şekilde kırgın hisseden herkesin bu soruları kendine sormasını istiyorum” ifadelerini kullandı.
"Özgürlük herkes için değil mi? Bütün hayatlar eşit değil mi?"
Videoda, "Ben taraf tutmuyorum. Benim için insan hayatı eşittir. Bir Yahudi hayatı, bir Müslüman hayatı ile eşdeğerdir, bir Hindu hayatı ile eşdeğerdir vb." diyen Khawaja, sosyal medya da dahil olmak üzere bu duruşa yönelik saldırılara atıfta bulunarak: “Dürüst olalım, eğer ‘tüm yaşamlar eşittir’ demem ‘insanların beni arayıp azarlayacak kadar rahatsız olmalarına’ neden olduysa, asıl sorun bu değil mi? Bu insanlar belli ki yazdıklarıma inanmıyorlar ve bu sadece bir avuç insan değil, kaç kişinin böyle hissettiğini bilseniz şaşırırsınız” dedi.
Tartışmalar üzerine açıklama yapan Avustralya Maliye Bakanı Jim Chalmers, Khawaja'yı destekleyen bir açıklama yaptı. “ICC Khawaja’ya ‘Tüm hayatlar eşittir’ ibareli ayakkabıları giymesine izin vermelidir. Bunun özellikle tartışmalı bir ifade olduğunu düşünmüyorum" diyen Bakan Jim Chalmers, "Açıkçası insanların, çatışmanın bir tarafındaki yaşamın, çatışmanın diğer tarafındaki yaşamdan daha fazla veya daha az değerli olmadığını inkar etmek istemelerini alışılmadık buluyorum" dedi.
ABD emperyalizminin kuyrukçuluğunu yapan Avustralya hükümetinin bir bakanının Khawaja’ya destek vermesi, savaş karşıtı kitle hareketinin devletler üzerinde yarattığı basıncı gösteren örneklerden biridir.
***
7 Ekim sonrası İsrail’in Filistin halkına uyguladığı barbarlık eşliğinde, geçtiğimiz iki ayda “medeni dünya” kara propaganda eşliğinde demokratik hakların gasp edilmesine sahne oldu. Polis devleti uygulamaları ile İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırıma karşı protestolar yasaklanırken, Avusturalyalı sporcu Khawaja örneğinde olduğu gibi “aykırı sesler” bile susturulmak isteniyor. Ne var ki, soykırım ve katliamlara kaşı tepkiler bastırılmaya çalışıldıkça aykırı sesler daha da güçlenerek çıkıyor.
Başlangıçta Siyonist İsrail barbarlığının “koşulsuz” arkasında duranlar, sokağın sesi, tepkisi ve vicdanından kormuş olacaklar ki, çark etmeye başlıyorlar.
Bütün baskı ve saldırılara rağmen, sokağın büyüyen sesi, tepkisi ve vicdanı mazlum Filistin halkının yanında durmaya devam edecektir.