ThyssenKrupp’ta yöneticilere özel ödeme kıyağı

Zararda olduğu gerekçesiyle istihdamda büyük kesinti yapan TyssenKrupp’ta oynanan oyuna işyeri temsilcileri gibi IG Metall’in bürokratları da ortaktır.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Şubat 2021
  • 19:57

ThyssenKrupp Denetleme Kurulu’nun, Yönetim Kurulu üyelerine 900 bin euro özel ödeme yapma kararı işçiler ve büro emekçileri tarafından tepkiyle karşılandı.

Tekel bünyesinde çalışanlar, metal ve elektrik endüstrisinde son bir yılda 100 binden fazla istihdamın yok edildiğine vurgu yaparak, “İşyerini korumak için bizlerden fedakârlık isteyenler, sıra kendilerine gelince söylediklerini unutuyorlar” diye tepki gösterdiler. 

Tepkiler üzerine bir açıklama yapmak zorunda kalan ThyssenKrupp Denetleme Kurulu Başkanı Siegfried Russwurm, aldıkları kararı, “Denetleme Kurulu’nun bütün üyeleri bu özel ödemeyi kabul etti” sözleriyle savundu. ThyssenKrupp’taki Denetleme Kurulu üyelerinin yarısını işyeri ve sendika temsilcileri oluşturuyor. 

IG Metall, ThyssenKrupp’un Yönetim Kurulu’na gönderdiği bir mektupta ikramiye ödenmesini eleştirerek; ThyssenKrupp’un milyarlarca euro zarar yazmak zorunda kaldığı, on binlerce çalışanın kısa süreli işlerde çalıştığı ve her yerde kesintilerin yapıldığı bir yılda, başarı ikramiyelerinin “herhangi bir argüman tarafından savunulacak haklı bir tarafı olmadığını” belirtti. IG Metall yönetimi, kapitalist tekellere yaptığı hizmetlere atıf yaparak, “zor zamanlarda birlikte durduğumuz dayanışmanın bir işareti olarak Yönetim Kurulu bu özel ödemeyi vermekten kaçınmalıdır” çağrısı yaptı. 

Zararda olduğu gerekçesiyle istihdamda büyük kesinti yapan TyssenKrupp’ta oynanan oyuna işyeri temsilcileri gibi IG Metall’in bürokratları da ortaktır. ThyssenKrupp’un Denetim Kurulu üyelerinin yarısını oluşturan işyeri ve sendika temsilcilerinin hepsi değilse de büyük çoğunluğu aynı zamanda sendikanın üyesidir. Ayrıca bazıları da sendikanın işyerindeki örgütlenme uzmanları olarak bulunuyorlar. Yani her şey bürokratların bilgisi ve onayı altında gerçekleşmiştir. Mızrak çuvala sığmaz olunca IG Metall şefleri, kapitalist tekele “zor zamanlarda birlikte durduğumuz” vurgusuyla, yaptıkları hizmeti hatırlatarak yalvarmaktan öteye geçmiyorlar.

Kızıl Bayrak / Almanya