IG Metall’in çağrısıyla örgütlenen mitinglerden biri de Stuttgart’taydı. Metal işkolunda çalışan binlerce işçi, miting için dün saat 14:30 itibaren Stuttgart Stadt Garten’da toplanmaya başladı. İşçiler “sosyal ve ekolojik değişim ve dönüşüm” bahanesiyle gündemde olan işten çıkarmaları protesto ettiler.
Mitingde konuşan IG Metall Baden-Württemberg Bölge Sekreteri Roman Zitzelsberger, on yıllık bir değişimden söz etti. İklim değişikliği ve dijitalleşmenin toplumu ve ekonomiyi, dolayısıyla çalışma dünyasını değiştirdiğini, IG Metall’in bu dönüşümün arkasında yer aldığını dile getirdi. “Ancak şirketler ve koalisyon ortakları, yarın hala güvenli ve iyi işlere sahip olabilmemiz için sosyal ve ekolojik olarak sürdürülebilir bir değişimin ön koşullarını şimdi yaratmalı.” çağrısında bulundu. Konuşmaya bakılırsa, IG Metall özellikle dönüşüm sırasında işten çıkarma, sürdürülebilir iş beklentileri, yeterlilik ve eğitim atağı, 2030 yılına kadar 500 milyar euroluk kamu yatırımları taleplerini ileri sürüyor. Ayrıca bu yatırımların modern altyapı ve teknolojilere akmasını, vasıflı çalışanların desteklenmesi ve işsizliği önlemek için kullanılmasını istiyor. Yüklerin adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini söyleyen Zitzelsberger, “Yeni federal hükümet, iklim dostu bir endüstrinin yaratılmasını ön plana koymalı ve iyi iş ile yaşanabilir bir çevreyi birlikte düşünmeli” şeklinde konuştu.
Bölge Sekreteri, gelecekteki teknolojileri ve ilgili işyerleri ülkede tutmanın ve yer değiştirmeleri önlemenin ancak doğru siyasi rotayı belirlemekle mümkün olabileceğini iddia etti. Otomotiv ve yan sanayilerden birkaç işyerinin ve istihdamın düşük ücretli ülkeler olarak adlandırılan ülkelere taşınmasının yarattığı tehdidin ne kadar belirgin olduğunu vurguladı ve ortak kararlılığın genişletilmesi çağrısında bulundu.
IG Metall-Jugend adına yapılan konuşmada ise, daha fazla güvenceli meslek yerleri ve eğitimde fırsat eşitliği yaratılması çağrısı öne çıktı.
Mitingde iklim değişliğine karşı gençlik hareketi adına da konuşma yapıldı. Konuşmada, devletlerin iklim politikasının sürdürülebilir olmadığı, böyle devam edilirse milyonlarca insanın göç edeceği ve metropol ülkelerin bu sorunla baş edemeyeceği dile getirildi. Bunu engellemenin ve dünyayı kurtarmanın ancak üretim ve teknolojiyi iklime zara vermeyecek üretimlerin hizmetine sunmakla mümkün olabileceği vurgulandı.
Mitingdeki konuşmalarda tüm bu sorunların kaynağının bizzat kapitalist sistem olduğu gerçeği özellikle es geçildi. Sendikaların başına çöreklenen sendika ağaları ve düzen örgütleri biz kez daha illüzyonlarla, popülist söylem ve yalanlarla işçi kitlelerini uyutma çalıştılar.
Bizler BİR-KAR taraftarları olarak katıldığımız mitingde BİR-KAR İşçi Komisyonu’nun bildirilerinin yaygın dağıtımını yaptık. MLPD ve DKP’nin de kendi bildirilerini dağıttıklarını gözlemledik.
Stuttgart BİR-KAR