“Sınırlar açılsın! Herkese sığınma hakkı!”

Türkiye-AB arasındaki göçmen pazarlığı ve tekrar su yüzüne çıkan kriz Almanya’nın pek çok kentinde protesto edildi. Göçmenlere sınırların açılması ve sığınma hakkı talebiyle dayanışma eylemleri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Mart 2020
  • 11:57

Başta Berlin ve Hamburg olmak üzere Almanya’nın birçok kentinde, Türkiye-Yunanistan sınırında devletlerin şiddetine maruz kalan savaş sürgünü göçmenlerle enternasyonal dayanışma eylemleri yapıldı.

“Seebrücke”nin Almanya çapında spontan olarak çağrısını yaptığı gösteriye Bielefeld’de 200’den fazla kişi katıldı.

Avrupa Birliği’nin Türkiye Yunanistan sınırını geçmek isteyen göçmenlere karşı sergilediği sert tavrı protesto etmek amacıyla Bielefeld merkezde toplanıldı. Saat 18.00’de toplanan kalabalık “Güvenli limanlar oluşturulsun” ve “Herkese yerimiz var” pankartlarını açtı. Gösteri, denizlerde boğularak yaşamlarını yitiren tüm göçmenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Yapılan konuşmalarda Avrupa Birliği’nin yeni sınırdışı yasaları ve sergilediği ikiyüzlülük eleştirildi. Bunların Türkiye’yle yapılan anlaşmaların sonucu olduğu ve bu sonuçlarından kacılamayacağına vurgu yapıldı.

Gösteriye “Avrupa’da duvara hayır!”, “Herkese daimi sığınma hakkı!” sloganları damga vurdu. Ayrıca Perşembe günü Bielefeld belediyesinde yapılacak belediye meclisi toplantısına çağrı yapıldı. Daha önce Bielefeld Belediyesi’nin SPD’li Başkanı Pit Clausen gönüllü olarak 100’e yakın göçmeni daha kabul edebileceklerini Kuzey Ren Vestfalya (NRW) bölge yönetimine bildirmişti. Bunun için bölge yönetiminin onayı gerekmekte ve Perşembe günü yapılacak belediye meclisi toplantısında bunun kararı alınacak. CDU bu öneriyi daha önce de reddetmişti. Bu nedenle, halka açık olarak yapılacak toplantıya geniş katılım çağrısı yapıldı.

Kitle daha sonra şehir merkezinden merkezi tren garına yürüdü. Burada yapılan konuşmalardan sonra eylem sona erdi.

Berlin’deki yürüyüş ve mitinge 10 bine yakın kişi katıldı. Başbakanlık binası önünde Salı akşamı yapılan eylemde, Türkiye-Yunansistan sınırında yaşanan insanlık trajedesine dikkat çkilerek göçmenlere karşı devletler eliyle gerçekleştirlen saldırılar lanetlendi. Yapılan konuşmalarda AB’nin milliyetçi-ırkçı göçmen politikası şiddetle eleştirilerek sınırların savaş sürgünlerine derhal açılması istendi.

Kızıl Bayrak / Almanya