Sanat akademisi İsrail’le işbirliğini kesti

Hollanda’da üniversitelerde yapılan eylemler sonucu Kraliyet Sanat Akademisi (KABK) yönetimi, Kudüs'teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi ile işbirliğini iptal etme kararı aldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Mayıs 2024
  • 12:30

Hollanda'nın idari başkenti Lahey'deki Kraliyet Sanat Akademisi (KABK) yönetimi, Kudüs'teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi ile işbirliğini iptal etme kararı aldı.

KABK Öğrenci Birliği’nin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Akademi yönetiminin İsrailli kurumlarla işbirliğini sonlandırma taleplerini kabul ettiğini duyurdu.

Açıklamada KABK yönetiminin Hollanda'da bir İsrailli eğitim kurumuyla işbirliğini iptal eden ilk eğitim kurumu olduğu belirtilerek, kararın olumlu karşılandığı kaydedildi.

Açıklamanın devamında, Birliğin KABK yönetimine ilettiği talepler şöyle sıralandı:

“Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi ile işbirliğini iptal etmesi, Gazze'deki savaşa tarafsız kalma politikasından vazgeçmesi, Akademide Filistinliler için yardım toplanması, Filistin'deki sanat akademileriyle işbirliği kurulması ve Ukraynalı öğrencilerde olduğu gibi Filistinli öğrencilerin de okul ücretinde indirime gidilmesi.”

Hollanda'daki eğitim kurumlarının Gazze’deki soykırıma ilişkin tutumlarını değiştirmeye yönelik çabalarının sonuç vermeye başladığı ifade edilen açıklamada, benzer kararların diğer Hollandalı eğitim kurumları tarafından da alınması gerektiğinin altı çizildi.

Aralarında öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin de olduğu Filistin’le dayanışma gruplarının, 6 Mayıs günü Amsterdam Üniversitesi'nin (UvA) Roeterseiland kampüsünde gerçekleştirdiği Gazze ile dayanışma eylemine polis saldırmış, 125 kişi gözaltına alınmıştı. 7 Mayıs'ta Roeterseiland kampüsünde toplanan öğrenciler UvA'ya ait şehir merkezindeki Binnengasthuis binasında kamp kurmaya başlamıştı. Polis, 8 Mayıs'ta eyleme saldırmış, 36 kişiyi gözaltına almıştı. Utrecht Üniversitesi Kütüphanesi’nin avlusunu işgal eden öğrenciler 7 Mayıs'ta binanın girişine barikat kurarak Filistin'i destekleyen pankartlar asmıştı. Polis gece yarısına doğru 50 kişiyi gözaltına almıştı.