Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht için kitlesel anma

Katledilişlerinin 100. yılında, Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht için Berlin’de düzenlenen anmaya on binler katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Ocak 2019
  • 07:02

Alman Devrimi’nin iki seçkin önderi Rosa Luxemburg’la Karl Liebknecht’in katledilişlerinin 100. yılında Berlin’de gerçekleştirilen anma, kesintisiz yağan yağmura rağmen kitlesel ve coşkulu geçti.

Kortejlere kızıl renk hakimdi

Anma, Frankfurter Tor’dan anıt mezara kadar uzanan güzergahta gerçekleştirilen yürüyüşle başladı. Hem Almanya’dan hem başka ülkelerden çok sayıda parti, örgüt, gençlik örgütü ve farklı kuruluşlar uzun bir kortej oluşturdular. Kortejlerin çoğu kızıl renklere bezenmişti. Pankartlar, dövizler, bayraklar, flamalar büyük oranda kızıldı.

Orak-çekiçli bayraklarla kızıl bayrakların anma yürüyüşüne damga vurması, Karl’la Rosa’nın şahsında temsil edilen sosyalist devrim idealinin halen geniş kiteler tarafından benimsendiğine işaret ediyor.

Enternasyonal ve kitlesel katılım

Hem yürüyüşe hem anmaya katılım, önceki yıllara göre daha kitlesel oldu. Enternasyonal şiarların öne çıktığı yürüyüşte birçok ülkeden parti ve örgütler pankart açarak katıldılar. Pankartlardaki şiarlarda da, atılan sloganlarda da enternasyonal vurgu öne çıktı.

Avrupa ülkelerinin yanı sıra Ortadoğu, Kuzey Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkelerinden katılan parti veya örgütler de vardı. Bu yaygın katılım hem yürüyüşe bir canlılık kattı hem katılımın daha kitlesel olmasında rol oynadı.

Katılımın kitlesel olmasında Alman Devrimi’nin 100. yıldönümü olmasının yanı sıra, kitle hareketlerinin yayılması, özellikle Fransa’daki “sarı yelekliler” hareketinin yarattığı olumlu havanın da etkisi oldu.

Gençlik ve kadın katılımı belirgindi

Partilerin gençlik örgütleri ile farklı gençlik gruplarının katılımlarında önceki yıllara göre belirgin bir artış vardı. Coşkunun hissedildiği bu kortejlerde, genç kuşakların kapitalizmden umut kestikleri, sosyalizme yakınlaştıkları gözlemleniyordu.

Katılımı belirgin olan bir diğer kesim ise, kadınlardı. Hem parti ve örgüt kortejlerinde çok sayıda kadın yer aldı hem de kadın örgütlerinin katılımında artış vardı. Bu şaşırtıcı değil. Zira çürüme ve kokuşma içinde debelenen kapitalizm, kadınlara karşı ayrımcılığı, baskıyı ve cinsiyetçiliği günden güne arttırıyor. Bundan dolayı kadınların kapitalizme karşı biriken öfkesi alanlarda görülmeye başladı.

Anıt mezar ziyaretleri saatlerce sürdü

Yürüyüşe katılmayan anacak anıt mezarlığı ziyaret eden binlerce kişi, sosyalizm uğruna mücadelede öldürülen komünistlerin anıtlarını kırmızı karanfillerle donattılar. Sabah saatlerinde başlayan ziyaret öğlen sonrasına kadar devam etti.

Yürüyüş kolu anıt mezarlığa ulaştığında büyük bir kalabalık oluştu. Anıtlara karanfil bırakmak için uzun süre beklemek zorunda kaldılar. Saatlerce süren anıt mezar ziyaretlerine on binler katıldı.

Türkiyeli parti ve örgütler eyleme katıldı

Türkiyeli devrimci ilerici parti ve örgütlerin çoğu yürüyüşe katıldı. Almanca “21. yüzyıl sosyalizmin olacak” TKİP imzalı bir pankart açan komünistler Almanya’nın birçok kentinden, Hollanda ve Belçika’dan katılım sağladılar. Kendi pankartıyla yürüyen Avrupa DGB’nin (Revolutionärer Jugendbund), yürüyüş boyunca sergilediği canlılık, sürekli sloganlar atması, arada marşlar söylemesi, gençlik kortejinin yoğun bir ilgi görmesine neden oldu.

Yürüyüşe, aralarında MKP, MLKP, TKP, TKP-ML ve Halk Cephesi’nin bulunduğu Türkiyeli parti ve gruplar da katılım sağladılar.

Kızıl Bayrak / Almanya