Refah’a saldırıda Mısır, İsrail’e yol mu açıyor?

Mısır’ın Sina’da yerleşke inşa ettiği, Biden’ın, “Refah’taki sivil kayıplar için duyduğu endişeyi dile getirdiği” koşullarda Mısır’ı ziyaret eden Erdoğan’ın konuya dair sessizliği, Filistinlilerin Gazze’den Sina’ya sürülmesine onay verdiğine dair bir işaret sayılıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Şubat 2024
  • 19:00

Mısır hükümetinin, Filistinlilerin Gazze'den kitlesel olarak göç ettirilmesi “korkusuyla” Sina çölünde mülteci kampları inşa ettiği söyleniyor.

Avrupa basınına yansıyan haberlere göre Mısır, “Gazze Şeridi'nden kitlesel göç korkusuyla çölde beton duvarlarla çevrili büyük bir ‘karşılama’ kampı inşa ediyor.”

ABD’de yayın yapan günlük Wall Street Journal gazetesinin Mısırlı yetkililere dayandırdığı habere göre, “Mısır hükümeti Sina Çölü'nde, Gazze Şeridi sınırına yakın bir noktada 100 binden fazla kişinin barınabileceği bir kamp inşa ediyor.”

Haberi yalanlayan Mısırlı yetkililer ise, “inşa edilen yapıların başka amaçlar için yapıldığını” iddia ediyor. İsrail, Refah sınır kapısına sürdüğü Filistinlileri buradan da sürmek için 1.3 milyon kişinin yığıldığı kenti bombalayıp katliamlar yapıyor. İsrail’in Refah’a saldırısı “soykırımda final” olarak eleştirilse de siyonist rejim geri adım atmak istemiyor.

Mısır yönetimi, soykırımcı siyonistlerin sözü geçen planına karşı çıkıp Filistin halkına destek çıkacağına, Sina çölünde onları “karşılayacak” çadır kamplar inşa ettiği haberi doğruysa, siyonist ‘etnik temizlik planı’na çanak tutuyor demektir. 

Mısır’ın Sina Yarımadası’ndaki gelişmeleri izleyen Londra merkezli bir kuruluş olan Sina İnsan Hakları Vakfı, 14 Şubat Çarşamba günü yaptığı açıklama da, kamp inşaatının pazartesi günü başladığını ve yaklaşık 10 gün sürmesinin beklendiğini belirtti. Vakıf, dört tarafı 7 metre yükseklikte duvarlarla örülmesi öngörülen proje inşaatının dolu dizgin devam ettiği bilgisini verdi.   

Mısır tarafından böyle bir “karşılama” için çalışmalar sürerken, siyonist İsrail’in ise 1,3 milyon Filistinlinin dar bir alanda istiflendiği Refah’a bir taraftan hava saldırılarını sürdürürken diğer taraftan 10 martta başlayacağı söylenen kara saldırısı için hazırlık yaptığı açıklandı. Yansıyan haberlere göre emperyalist ABD Filistinlilerin Sina çölüne sürülmesinin önünü açmak için “arka kapı diplomasisi” yapıyor. CIA Başkanı William Burns, sözde “rehinelerin serbest bırakılmasını görüşmek için” geçen hafta İsrail’e gitmeden önce Mısır’ın başkenti Kahire’ye uğramıştı.

Eş zamanlı olarak ABD Başkanı Joe Biden Netanyahu’ya “sivil halkın tahliyesi için “inandırıcı” bir plan yapılana kadar Refah’a kara harekâtı düzenlememesi” çağrısında bulundu.

Emperyalist/siyonist güçlerle Mısır rejimi arasında bu trafik sürerken, kendini “Filistin dostu” diye pazarlayan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın Mısır’ı ziyaret etmesi dikkat çekicidir. Bu bir tesadüf mü “bilinmez” ancak bu konunun konuşulmamış olma ihtimali yoktur. Mısır’ın Sina’da yerleşke inşa ettiği, Biden’ın, “Refah’taki sivil kayıplar için duyduğu endişeyi dile getirdiği” koşullarda Mısır’ı ziyaret eden Erdoğan’ın konuya dair sessizliği, Filistinlilerin Gazze’den Sina’ya sürülmesine onay verdiğine dair bir işaret sayılıyor.