Polonya sınırında ırkçılık

Sınırda yaşananlar geçtiğimiz sene Belarus sınırında Ortadoğulu mültecilerin dövülerek ve donarak yaşamını yitirmesinden farklı değil. Savaşları emperyalistler kışkırtıyor ama faturasını halklar canlarıyla ödüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Mart 2022
  • 18:15

Emperyalistler arası hegemonya mücadelesi sonucu başlayan Ukrayna savaşı ikinci haftasına girerken, başka ülkelere geçmek isteyenlerin sayısı da artıyor. Ülkeden ayrılmak isteyenler ve Ukrayna’da bulunan yabancılar komşu ülkelerin sınır kapılarına yığılıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) son verilerine göre sadece bir haftada ülkeden ayrılanların sayısının giderek arttığı ifade edildi. Çok sayıda kişinin uluslararası sınırları geçerek komşu ülkeler olan Polonya, Macaristan, Slovakya, Moldova ve Romanya’ya sığındığını bildirdi.

AB’nin ikiyüzlülüğü

Avrupa Birliği (AB) savaştan kaçan tüm sığınmacıları kabul edeceğini ilan etmesine rağmen pratikte farklı davranıyor. Savaştan kaçıp sınırda biriken çok sayıda Afrikalı, Güney Asyalı ve Akdenizli ırkçılık ve ayrımcılığa uğruyor. Sınırı geçmeye çalışırken Ukraynalı olmayanların şiddete ve kötü muameleye maruz kaldıklarını gösteren videolar basına yansıdı. Yansıyan görüntülerde Afrikalıların sınırdan geçmesine izin verilmediği ve geri itildiği, tren ve otobüslerden atıldıkları gözleniyor. Nijeryalı bir öğrenci CNN'e yaptığı açıklamada “Ukraynalılara her noktada Afrikalılara göre öncelik verildi. Neden diye sormaya gerek yok. Nedenini biliyoruz” diyerek sınırda yaşananları aktardı.

Ukraynalılara ulaşım sağlanırken, yer yer şiddete uğrayan yabancıların kontrol noktaları arasında çok uzun mesafeler yürümek zorunda kaldığını gösteren videolar sosyal medya üzerinden yayınlandı.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre, Güney Afrika Dışişleri yetkilisi Clayson Monyela, Twitter mesajında Güney Afrikalı öğrencilerin ve diğer Afrikalıların Ukrayna-Polonya sınırında kötü muamele gördüğünü ifade etti. Elçilik yetkililerinin sınırda ülkeyi terk etmeye çalışan Afrikalılara yardım ettiğini kaydeden Monyela, sınır hattından görüntüler de paylaştı.

BM ırkçılığı teyit etti

Birleşmiş Milletler yetkilileri, mültecilerin Ukrayna sınırlarında ırkçılıkla karşı karşıya kaldığını 1 Mart’ta kabul etti. Örgütün Mülteciler Yüksek Komiseri (UNHCR) Filippo Grandi, yaptığı açıklamada durumun bu olduğunu kabul ederek mültecilerin deneyimlerinin yalan ve “Rus dezenformasyonu” olmadığını, Avrupalı ​​olmayan bazı mültecilerin Ukrayna sınırlarında güvenli bir yere kaçmaya çalışırken ırkçılıkla karşı karşıya kaldıklarını teyit etti.

Sınırda yaşananlar geçtiğimiz sene Belarus sınırında Ortadoğulu mültecilerin dövülerek ve donarak yaşamını yitirmesinden farklı değil. Savaşları emperyalistler kışkırtıyor ama faturasını halklar canlarıyla ödüyor.