Polis terörüne rağmen Berlin’de soykırım protestoları

Humboldt Üniversitesi 50’ye yakın öğrenci tarafından işgal edildi. Polis üniversite öğrencilerine saldırdı ve suç duyurusunda bulundu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Mayıs 2024
  • 08:00

İsrail’in Filistin halkına yönelik sürdürdüğü soykırıma karşı yapılan protestolar Alman üniversitelerine de sıçradı. İsrail'in Gazze savaşındaki katliamlarını protesto eden ve Filistinlilerle dayanışmayı yükselten öğrenciler eylemler yapıyor. Birkaç hafta önce Berlin Hür Üniversitesi'ndeki işgal polis tarafından dağıtılmıştı.

Çarşamba günü (22 Mayıs) Almanya’nın Berlin kentinde bulunan Humboldt Üniversitesi 50’ye yakın öğrenci tarafından işgal edildi. Gazze'deki soykırımı ve üniversite yönetiminin suç ortaklığını protesto etmek için sosyal bilimler enstitüsü işgal edilirken, 300’e yakın genç de binanın önündeki sokakta gösteri yaptı.

Protesto sırasında binanın balkonuna pankart açan öğrenciler broşürler atarak kuşlama eylemi yaptı. Üniversiteye ait güvenlik içeriye giriş çıkışları engellemek için enstitünün kapısını zincirle kilitledi. Berlin Öğrenci Koalisyonu adlı grup, İsrail'in Filistin halkına karşı sürdürdüğü "soykırım" ve "devam eden toplu katliamların suçlusu olduğunu” belirterek, "Filistin halkıyla koşulsuz dayanışma" talebini yükseltiyor.

Üniversite yönetimine "İsrail'e yönelik tam bir akademik ve kültürel boykot" çağrısında bulunan grup, ayrıca mesleklerinin ve varlıklarının kabul edilmesini ve polis saldırısının yasaklanmasını istiyor. 

Bunun yanında HU’nun siyasi eylemlerinden dolayı hüküm giymiş öğrencilere destek sözü vermesini, Gazze'deki soykırımı tanıdığını belirten bir bildiri yayınlamasını talep ediyor ve Berlin'in yüksek öğrenim yasasının sıkılaştırılmasını açıkça reddettiklerini ifade ediyorlar.

HU Başkanı Julia von Blumenthal ve Üniversite yönetimi çarşamba akşamı bir açıklama yaparak, eylemi perşembe günü saat 18.00'e kadar tolere edeceklerini açıkladı. Ayrıca perşembe öğleden sonra eylemcilerin yanı sıra Yönetim Kurulu ve bilim insanlarının katılacağı bir tartışma etkinliği düzenlenecek.

Ancak polis daha önceki eylemlerde olduğu Enstitünün önünde eylem yapan öğrencilere ve eylemcilere vahşice saldırdı. Saldırıda bir kişi baygınlık geçirdi. Polis daha önce Humbold Üniversitesi ve Özgür Üniversite önünde kamp kurup eylem yapan öğrencilere de vahşice saldırarak kampı dağıtmıştı.

Üniversite yönetimi şu ana değin öğrencilere karşı hiçbir suç duyurusunda bulunmazken ve polisten enstitüyü boşaltması için herhangi bir talepte de bulunmadı. Buna karşın azgın saldırganlığı ile anılan Berlin polisi, üniversite binasındaki mülke zarar verildiği gerekçesiyle eylemcilere karşı resmi suç duyurusunda bulundu.