“Boğaziçi öğrencilerinin talepleri bizim de talebimiz”

İstanbul Üniversitesi’nde Boğaziçi ile dayanışma eylemi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 11 Ocak 2021
  • 18:09

İstanbul Üniversitesi öğrencileri bugün Beyazıt ana kapı önünde bir araya gelerek Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile dayanışma eylemi gerçekleştirdi. “Kayyum değil seçim istiyoruz” yazılı ozalit açan öğrenciler basın açıklamasının ardından serbest kürsü kurdu.
İstanbul Üniversitesi’ne de Mahmut Ak’ın atandığı hatırlatılan basın açıklamasında, rektör atamalarıyla, iktidarın ve sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda üniversitelerin şekillendirilmek istendiği belirtildi. Açıklama şöyle devam etti:

“AKP, yaptığı tepeden atamalar ile üniversitelilerin, emekçilerin ve akademisyenlerin okul içerisinde söz söylemesinin önüne geçmektedir. Bugün atanmış rektörlerin karşısında durmak demokratik üniversiteyi savunmak demektir. İstanbul üniversitesi öğrencileri olarak ‘Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin talepleri bizlerin de talepleridir’ diyoruz. Mahmut Ak İstanbul Üniversitesi'ne, Melih Bulu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olamaz diyoruz!”

Açıklamanın ardından kurulan serbest kürsüde birçok öğrenci söz aldı. İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa öğrencisi, Nuri Aydın'ın tepeden atanabilmesi için devletin yasalarla nasıl oynadığını anlattı.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi “Üniversitelerimizi AKP’nin arka bahçesi yapmayacağız” dedi. Yemekhane eylemlerini hatırlatan öğrenci, kayyım atamalarına da karşı çıkacaklarını belirterek “Boğaziçi öğrencilerinin yanındayız. Kayyımlara karşı yaşasın öğrenci dayanışması” dedi.

Polis eylem boyunca pandemiyi bahane ederek sık sık eylemi bitirme dayatmasında bulundu. Buna karşı öğrenciler de “Polis defol üniversiteler bizimdir!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” ve “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!” sloganlarını attı.

Eylem, öğrencilerin Boğaziçi direnişi için yaptığı şarkı söylenerek sonlandırıldı.

Eylem boyunca “Kayyım rektör istemiyoruz!”, “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek!” ve “Yaşasın öğrenci dayanışması” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul