Paris'te kağıtsızlar için işgal çağrısı

Kısıtlamalara rağmen polisin baskısıyla çadır kampları dağıtılan kağıtsızlar için eylem çağrısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Kasım 2020
  • 22:00

Göçmenler için dayanışma çalışmaları yapan Utopia56 Derneği yeni bir eylem çağrısı yayınladı. Geçtiğimiz hafta yüzlerce kağıtsız göçmenin Saint Denis banliyösündeki kampı polis operasyonuyla dağıtılmıştı. Bunun ardından yüzlerce göçmenle Republique Meydanı'nda işgal eylemi gerçekleştiren dernek çözüm istemişti. Fakat polis bu eyleme de azgınca saldırmış, göçmenlere ve Utopia56'nın çağrısıyla alana gelenlere terör estirmişti. Yüzlerce çadıra da el konulmuştu.

Derneğin yeni çağrısında eğer çözüm üretilmezse Cumartesi gecesi tekrar eyleme geçecekleri duyurulmuştu. Utopia56 adına yapılan açıklamada, Pazartesi akşamı yapılan işgal anımsatılarak şunlar ifade edildi:

"Polislerin o akşamki skandal davranışlarına, valilik tarafından verilen kriminal emirlerin doğrudan sonuçlarına geri dönmeyeceğiz. Bu konuda her şey söylendi ve haklı olarak öfke çok yüksek. Ancak, tartışmanın temel konusundan, kampta (işgalde) bulunan insanlar için sonuçlarından uzaklaşıldığını düşünüyoruz."

Eyleme yönelik saldırı "Utanç gecesi" olarak anılırken, İçişleri Bakanı dahi görüntülerden "şoke olduğunu" iddia ederek soruşturma açmak zorunda kalmıştı. Utopia56 polis şiddetinin tartışılmasının önemli olduğunu, ancak barınma hakkının bunun gölgesinde bırakılmaması gerektiğine işaret ediyor.

Polisin son derece şiddetli saldırısından sonra, sürgün edilmiş yüzlerce göçmenin hala adaletsiz koşullarda sokaklarda kaldığını vurgulayan Utopia56 sadece şiddeti değil bu sorunun çözümünün de tartışılması gerektiğini ifade etti. Çeşitli siyasi parti liderinin tepkisinin yansıdığına, fakat pratikte bir şey yapmadıklarına dikkat çekilerek "özellikle iktidardakiler tarafından, eylemin eşlik etmediği durumlarda öfke yeterli değildir" dendi.

Dün, Konut Bakanı Emmanuelle Wargon ve Vatandaşlık Bakanı Marlène Schiappa'nın 240 konaklama yeri kurulacağını açıkladığına da değinen Utopia56, eylem gecesi République Meydan'ında 400'den fazla sürgün edilmiş insan olduğunu ve Saint Denis'de operasyonla boşaltılan kamptan daha fazla sayıda göçmenin geride kaldığını aktardı. "Bu yüzden gecikmeden 1000 konaklama yerine ihtiyaç vardır" denilen açıklamada, eğer duyurular ve çözüm iddiaları somutlanmazsa cumartesi akşamından itibaren Paris'te sembolik bir yerde tekrar işgal eylemi yapılacağı belirtildi.

Kızıl Bayrak / Paris