Paraguay’da protestocular hükümeti istifaya çağırıyor

Paraguay’da Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez yönetiminin yolsuzluklarına, sağlık ve ekonomi alanındaki krizi derinleştiren salgın politikalarına karşı protestolar sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Mart 2021
  • 09:15

Paraguay’da binlerce kişi hükümetin salgın politikalarına ve kriz yönetimine karşı sokaklarda. Protestolar, Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez yönetiminin yolsuzluklarını kınamak için başkent Asunción’daki Kongre yakınlarında yaklaşık 5.000 kişinin toplandığı 5 Mart günü başladı ve aralıksız sürüyor. Ayrıca #EstoyParaElMarzo2021 (Benim için Mart 2021) etiketiyle sosyal medyada da Başkan Mario Abdo Benítez ve tüm kabinesinin istifası talep ediliyor.

Devlet hastanelerinde yoğun bakım ünitelerinde Covid-19 hastalarının tedavisi için gerekli ilaç ve ekipman eksikliği sebebiyle gerginlikler günlerdir artarak sürüyordu. Covid-19 enfeksiyonlarında devam eden artış, hastanelerdeki tıbbı malzemelerin azalması ve yaygın aşı eksikliği, ekonomik kriz ve yolsuzluk ile birlikte halkın hükümete karşı öfkesini sokaklara taşımasına neden oldu.

İlk günkü eylemde polis göstericilere saldırdı, kalabalığa plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı, polis saldırısı sonucu bir kişi öldürülürken, 20’nin üzerinde kişinin yaralandığı bildirildi. Aynı gün (5 Mart’ta) ülkede Covid-19 krizini iyi yönetemediği ve Covid-19 aşısı alımında geciktiği için eleştirilerin odağında bulunan Sağlık Bakanı Julio Mazzoleni istifasını açıkladı. Ancak bu, göstericilerin öfkesini bastıramadı. “İstifa edene kadar her gün” diyerek sokaklara çıkan halk tüm hükümeti istifaya çağırıyor.

Devlet Başkanı Abdo şimdiye kadar sadece kabinesindeki değişiklikleri duyurdu. Cumartesi günü, hükümetinin tüm üyelerinden, kimin görevde kalacağına ve kimin görevden alınacağına karar verebilmesi için görevlerinden istifa etmelerini istedi. Başkan sonunda Eğitim Bakanı, Kabine Başkanı ve Kadın Bakanını görevlerinden aldı.

Göreve yeni gelen Sağlık Bakanı Julio Borba, Salı günü yemin ederek göreve başladı. İlaç sağlamak, hastane yataklarını arttırmak ve daha fazla aşı satın almak için derhal harekete geçeceğine dair vaatler öne sürdü.

Abdo hükümetine karşı gösterilerin dördüncü günü, başkanın da üyesi olduğu sağcı muhafazakar Colorado Partisi’nin (Partido Colorado) genel merkezinin dışında saatlerce süren protestolar gerçekleşti. Göstericiler, buradaki mitingde devlet başkanına kabinesinde ilan edilen değişikliklerden memnun olmadıklarını, tüm hükümetin istifasını talep ettiler.

7 milyon nüfusa sahip ülkede bugüne değin Covid-19 nedeniyle 3 bin 278 kişi hayatını yitirdi. Virüs bugüne kadar 165 bin 811 kişide görüldü. Yeni vaka sayılarının tırmanması nedeniyle sağlık yetkilileri tarafından kırmızı alarm ilan edildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün düşük ve orta gelirli ülkelerin aşılara “eşit erişimini” sağlamayı vadeden Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında Paraguay’ın 4,3 milyon doz Covid-19 aşısı alması gerekiyor. Ama bunun ne zaman getirileceği belli değil. Paraguay, Rusya’nın Covid-19’a karşı geliştirdiği Sputnik V aşısından 1 milyon doz almak üzere anlaşmıştı ve 7 Şubat’ta 4 bin doz Sputnik V aşısı getirilmişti.