Pandemi ülkesi Honduras

UNAH devlet üniversitesinin eski rektörü ve tıp doktoru Juan Almendares, Honduras’ı “pandemi ülkesi” olarak adlandırıyor: Açlığın, susuzluğun, yolsuzluğun ve korona salgınının koyun koyuna yattığı bir ülke…

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Mart 2020
  • 00:00

Latin Amerika’nın en yoksul ülkesi Honduras’ta koronavirüsün neden olduğu ilk ölüm haberi, 27 Mart’ta, ülkenin kuzeydeki San Pedro Sula metropolündeki bir hastaneden bildirildi. Şimdiye kadar 67 kişide Covid-19 tespit edildi. Enfekte olduğu bilinen insanların çoğu başkent Tegucigalpa’da ve Cortés departmanında yaşıyor.

Enfeksiyon doktoru ve eski sağlık bakanı Elsa Palou, ülkede 5.000’den fazla insanın enfekte olduğuna inandığını açıkladı. Ancak ülkede yeterli test bulunmadığından test uygulanamıyor.

Hükümetin mart ayı ortasında ilan ettiği olağanüstü hal ve bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulanması, Latin Amerika’nın bu en büyük eşitsizlik ve sefalet ülkesinde büyük çoğunluğu gayri resmi ve güvencesiz işlerde çalışan halkı çaresiz bırakıyor (Dünya Bankası’nın araştırmasına göre, Honduras’ta istihdamın yüzde 58’i kayıt dışı sektördedir). Başkentteki su krizi nedeniyle birçok semte günde en fazla iki saat su verilebiliyor.

Son günlerde sokağa çıkma yasağına rağmen, binlerce kişi başta başkent Tegucigalpa olmak üzere birçok kentte yiyecek ve su talep ederek protesto gösterileri düzenledi. Göstericilere göz yaşartıcı gaz ile saldıran polis 500’den fazla kişiyi tutukladı. Ekmek satarak hayatını kazanan birkaç kadının ve kadın örgütü “Red de Defensoras”a (Savunucular Ağı) ait ücretsiz çorbacıya gitmek isteyen çocukların da tutuklanması halkın büyük öfkesine yol açtı. 

Hükümet bankaların pazartesi, çarşamba ve cuma günleri açılmasına izin verdi. Buralarda para çekmek için bekleyen insanlardan uzun kuyruklar oluşuyor ve doktorlar bunun salgının yayılmasını hızlandıracağından endişe duyuyorlar. 

Koronavirüs tehdidi nedeniyle “Grupo de Litigantes Contra la Tortura de América Latina” (Latin Amerika’da İşkenceye Karşı Platform) üyeleri, 24 Mart’ta hapishanelerde tutulan siyasi tutsakların derhal serbest bırakılması için acil talepte bulundular. 

UNAH devlet üniversitesinin eski rektörü ve tıp doktoru Juan Almendares, Honduras’ı “pandemi ülkesi” olarak adlandırıyor: Açlığın, susuzluğun, yolsuzluğun ve korona salgınının koyun koyuna yattığı bir ülke…