Nasrallah’ın öldürülmesinden sonra...

Hizbullah’tan ilk açıklama

İsrail’in vahşi saldırılarından sonra “Hizbullah ağır bir darbe aldı, bir daha toparlanamaz, ırkçı-siyonistlerin karşısında kimse direnemez” türünden iddia ya da “analizler” kesin bir dille Naim Kasım tarafından reddedildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Ekim 2024
  • 08:00

Çağrı cihazları ve telsizleri patlatarak Gazze’deki soykırım savaşını Lübnan’a taşıyan ırkçı-siyonist rejimin saldırıları devam ederken, Hizbullah’tan liderlik düzeyinde ilk açıklama yapıldı. 

Açıklamayı yapan Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, Hasan Nasrallah’ı ve hayatını kaybeden diğer liderleri andı, Lübnan hükümeti ile siyasal güçlere, gösterdikleri dayanışmadan dolayı teşekkür etti. Direnişi kucaklayan halk kesimlerine Hizbullah’ın Nasrallah’ın çizdiği direniş hattında ilerlemeye devam edeceğini vaat eden Kasım, ABD destekli siyonist düşmanın saldırılarında verdikleri kayıpların önemli olduğunu, ancak bunun Hizbullah’ın direniş çizgisinde bir değişiklik yaratmayacağını ve asla geri çekilmeyeceklerini söyledi. 

Hizbullah’ın uzun süreli bir direnişin içinde şekillendiğini, kurumsal yapısı ve kendine göre kuralları/yasaları olduğunu, buna göre yeni bir Genel Sekreter seçeceklerini belirten Kasım, öldürülen liderlerin ise hem yardımcıları olduğunu hem yerlerine geçecek yeni liderlerin hazır olduğunu söyledi. Naim Kasım direnişin gücünü, kararlılığını, silah ve donanımlarını koruduğunu ve her ihtimali hesaba katarak uzun süreli bir savaşa hazırlandıklarını söyledi. 

Siyonist düşmanın hedeflerine ulaşmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Kasım, direnişçilerin işgal altındaki Filistin topraklarında (İsrail) bulunan hedefleri vurmaya devam ettiğine dikkat çekti. Silahlarının büyük bir çoğunluğunu henüz kullanmadıklarını, İsrail’in olası bir kara saldırısına hazır olduklarını ve savaştan zaferle çıkacaklarına inandıklarını vurguladı. 

Öldürülmeden önce yaptığı son konuşmada Nasrallah’ın “Gazze’de soykırım durdurulmadan destek cephesi kapatılmayacak” vaadini tekrarlayan Kasım, Gazze ile dayanış ve Lübnan halkını korumak için direnişin devam edeceğini ilan etti. Savaşın uzun süre devam edeceğini, bedeller ve fedakarlıklar gerektirdiğini bildiklerini ancak bu yolda sonuna kadar gideceklerini ve sonunda zaferi kazanacaklarına dair inançlarının tam olduğunu belirtti. 

***

Naim Kasım’ın verdiği mesajlar, liderlik ve kadro düzeyinde ciddi kayıplar veren Hizbullah’ın çizgisini değiştirmediğini, kendini kısa sürede toparlama imkanlarına sahip olduğu ve anlık tepkilere göre değil stratejik bir plana göre hareket ettiği izlenimi veriyor. 

İsrail’in vahşi saldırılarından sonra “Hizbullah ağır bir darbe aldı, bir daha toparlanamaz, ırkçı-siyonistlerin karşısında kimse direnemez” türünden iddia ya da “analizler” kesin bir dille Naim Kasım tarafından reddedildi. Nasrallah başta olmak üzere Hizbullah liderlerinin somut temeli olmayan iddia ya da vaatlerde bulunmadıkları dikkate alındığında, Kasım’ın konuşması, Lübnan direniş hareketinin gücünü büyük oranda koruduğu kanısını güçlendiriyor.