Lenin Gelsenkirchen’e geliyor!

MLPD cumartesi günü parti merkezi önüne dikeceği Lenin heykeli için açılış etkinliği düzenliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Haziran 2020
  • 05:49

Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) 14 Mart 2020 tarihinde Gelsenkirchen kentinde bulunan parti merkez binasının önüne Sosyalist Ekim Devrimi’nin önderi Lenin’in heykelini dikmeyi planlamıştı. Koronadan dolayı ertelenen açılış etkinliği bu hafta, 20 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek.

MLPD basın sözcüsü Peter Weispfennig, yaptığı basın duyurusunda, “Lenin heykelini dört gözle beklemekteyiz. Ayrıca yurtiçinde ve yurtdışında‚ ‘Bu açılışı kaçıramayız’ diye haberler geliyor” dedi.

MLPD’nin Lenin heykelini parti merkezinin önüne dikme olayı ilk gündeme geldiğinde, Gelsenkirchen belediyesinde bulunan bütün düzen partileri (SPD, CDU ve Yeşiller), aldıkları ortak kararla “Komünist önder Lenin, şiddet, baskı, terör ve insanlığa korkunç acıları simgelemektedir” diyerek, heykelin yasaklanması için ellerinden geleni yaptılar. Bu yetmezmiş gibi ırkçı-faşist AfD ile ortak hareket etmekte dahi bir beis görmediler. Hukuki olarak heykelin dikilmesini engellemek için büyük çaba harcadılar. Fakat Gelsenkirchen İdari Mahkemesi onların bütün başvurularını ret etti ve heykelin dikilmesine karşı herhangi bir hukuki engelin olmadığını karara bağladı. Bu kararın ardından parti merkezi yakınında olan açılış duyuru panolarına faşistler tarafından saldırı gerçekleşti.

Edindiğimiz bilgilere göre hafta sonu açılışı yapılacak Lenin heykelinin tasarımı, 1957 senesinde Çekoslovakya’da heykeltıraş Vladimir Kyn tarafından yapılmış. Heykelin dökümü ise Vaclav Brezina, Josef Slosar ve Dominik Abrham adlı işçiler tarafından 740 saatte gerçekleştirilmiştir. Şimdi Gelschenkirchen’e getirilen Lenin heykeli ilk defa 19 Aralık 1957 tarihinde Çekoslovakya’nın Horovice kentinde bulunan makine fabrikasının önüne dikilmiştir. Heykel 1990’lı yıllara kadar da fabrikanın önünde kalmıştır.

Bu cumartesi yapılacak olan açılış etkinliği saat 12.30’da MLPD parti merkezinde basın toplantısıyla başlayacak. Saat 14.00’da ise resmi açılış töreni gerçekleşecek. Uluslararası sol ve devrimci hareketten çok sayıda temsilcinin de etkinlikte yer alacağı bildirildi.

Kızıl Bayrak / Essen