Kuzey ve Güney Kore arasında gerilim

Kuzey ve Güney Kore arasında 2018’de iki ülke liderinin bir araya gelmesiyle başlayan “barış havasının yok edilebileceği konusunda korkulan gelişmeler” yaşanıyor. “Broşür krizi” gerilimin yükselmesinin güncel nedeni olarak görülüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Haziran 2020
  • 10:47

Kuzey ve Güney Kore arasında 2018’de iki ülke liderinin bir araya gelmesiyle başlayan “barış havasının yok edilebileceği konusunda korkulan gelişmeler” yaşanıyor. “Broşür krizi” gerilimin yükselmesinin güncel nedeni olarak görülüyor.

Kuzey’den kaçan Güney Kore’deki “aktivistler” mayıs sonunda büyük hava balonlarıyla yarım milyon broşür gönderdiler. Güney Kore’de, Kuzey sınırına balonla broşür atmak, yıllardır başvurulan yaygın bir yöntem. Kuzey Kore, bu eylemi kendisine yönelik bir saldırı olarak değerlendiriyor. Sık sık yapılan balon kampanyalarının amacı Kuzey Korelileri liderliği devirmeye çağırmaktır.

Pyongyang’daki yönetim son günlerde bu durumdan giderek rahatsız oldu. Kuzey Kore, her ikisi de Kore içindeki önemli uzlaşma sembolleri olan bir irtibat ofisini ve Güney Kore ile ortaklaşa çalışan bir şirket parkını kalıcı olarak kapatmakla tehdit etti. Pyongyang, Seul yönetimi eylemcilerin eylemlerini durdurmazsa, 2018’de gerginliği azaltmak için yapılan bir askeri anlaşmanın geçersiz olacağı konusunda da uyarmıştı.

Yaşanan son gerilim üzerine Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo Jong, 4 Haziran’da, broşürlerin yer aldığı balonları uçuran ilticacılar için ana vatanlarına ihanet eden alçaklar ve melez köpekler ifadesini kullanmış, Güney Koreli yetkililer, birtakım mazeretler sunarken bu durumun devam etmesine izin vermeyi sürdürürse ağır bir bedel ödemek zorunda kalacaktır açıklaması yaptı. Pyongyang yönetimi de 9 Haziran’da, Güney Kore ile tüm sınır iletişim hatlarını keseceğini duyurdu. Diğer yandan, Kim Yo Jong, ordunun, Güney Kore’ye karşı “gerekli adımları atması ve planlaması” için görevlendirildiğini belirterek Seul yönetimini askeri harekat ile tehdit etti.

Bunun üzerine Güney Kore Birleşme Bakanlığı 10 Haziran’da, sınırdan Kuzey Kore’ye broşür balonları gönderen “Özgür Kuzey Kore Savaşçıları” ve Keunsaem grupları hakkında polise şikayette bulunacağını açıklamıştı.

Devlet tarafından yönetilen Kuzey Kore haber ajansı KCNA, Seul’deki hükümetin aktivistlerin Kuzey Kore’yi eleştiren broşürler göndermek için balon kullanmasını engellemek istemediğini söyledi. Bu nedenle tüm sınır iletişim bağlantılarının kesileceği ilan edildiğini açıkladı. Bunun da “Güney Kore ile tüm teması tamamen kesme ve gereksiz şeylerden arınma kararlılığının ilk adımı” olduğu vurgulandı. Gözlemciler Pyongyang’daki liderliğin Seul üzerindeki baskıyı artırmayı planladığını söylüyor. Güney Kore hükümeti, Kuzey Kore devlet medyasında “hain ve kurnaz davranış” ile suçlanıyor. Özellikle zor zamanlarda, Güney Kore, Kuzeyin basıncıyla balon kampanyalarını durdurmak için bazı girişimlerde bulunsa da ifade özgürlüğüne atıfta bulunarak, eylemleri tamamen yasaklama yoluna gitmedi.

Yaşanan gelişmeler sonrasında Seul’deki Birleşme ve Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore’nin çağrılara yanıt vermeyi kestiğini doğruladı. Bakanlık sözcüsü, Kuzey Kore sınır kasabası Kaesong irtibat bürosundaki telefon girişiminin cevapsız kaldığını söyledi. Yetkili, daha önce komşu ülkeyi Kore içi anlaşmalara uygun olarak ilişkilerini korumaya çağırmıştı.

Son zamanlarda yükselen gerilimin ABD ile nükleer diplomasinin çıkmaza girdiği bir zamana denk geliyor olması gözlemcilerin dikkat çektiği bir noktadır.

Kuzey Kore, irtibat bürosunu havaya uçurdu

Son olarak Kuzey Kore rejimi sert bir adım atarak Kaesong sınır kasabası yakınlarında askerden arındırılmış bölgedeki ortak irtibat bürosunu havaya uçurdu. Güney Kore Savunma Bakanlığı daha önce patlamayı bildirmişti.

Kim Jong Un’un ülkede büyük siyasi etkisi olduğu söylenen kız kardeşi Kim Yo Jong, cumartesi günü, “Tamamen çökmüş, işe yaramaz kuzey-güney irtibat bürosunun trajik bir sahnesi yakında sergilenecek” açıklaması yaptı. Ayrıca KCNA, 2018’de gerilimleri azaltmak için yapılan askeri anlaşmanın da geçersiz olacağını söylerken, Kore Halk Ordusu Genelkurmay Başkanlığı ise Kuzey Kore Ordusu’nun “tamamen operasyonel” işler için hazır olduğunu açıkladı.

Kuzey Kore’nin komşu ülke rejimiyle diplomatik ilişkileri sürdüren az sayıda ülkeden biri olan Çin, patlamadan sonra Kore yarımadasında “barış ve istikrar” çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijan, “Kuzey Kore ve Güney Kore tek bir halktır ve bir komşu olarak Çin her zaman Kore yarımadasında barış ve istikrar umuyor” açıklamasında bulundu.