Köln’de kitlesel 1 Mayıs

Bu yıl Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) merkezi 1 Mayıs kutlamasının adresi Köln’dü. Köln’de 1 Mayıs binlerce kişinin katıldığı yürüyüş ve mitingle kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2023
  • 10:00

Bu yıl Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) merkezi 1 Mayıs kutlamasının adresi Köln’dü. Köln’de 1 Mayıs binlerce kişinin katıldığı yürüyüş ve mitingle kutlandı. Saat 11.00’den itibaren Köln-West Bahnof’taki DGB-Haus önünde toplanan kitle, kortejler oluşturulduktan sonra saat 12.00’da yürüyüşe geçti. En önde “Kesintisiz dayanışma!” pankartının ardında IGM, Ver.di, IG Bau, GEV vb. gibi DGB’ye bağlı sendika kortejlerinde kalabalık bir işçi kitlesi yer aldı. Ardından halihazırda saldırı hükümetini oluşturan SPD ve Yeşiller gibi düzen partileri, Die Linke, onlardan sonra da çok sayıda inisiyatif ve grubun oluşturduğu Barış Bloku yürüdü.

Sınıf devrimcilerinin de yer aldığı çok sayıda yerli ve göçmen sol örgüt, parti, kurum ise yürüyüş kolunun devamını oluşturdu. Yürüyüş boyunca kesilmeyen devrimci sloganlarıyla eylemin coşkulu atmosferini de bu kesim belirledi. DKP, KPD Wiederaufbau, MLPD-ICOR, Kommunisticher Aufbau gibi Alman örgütlerinin dışında, başta Türkiyeliler (ATİF, ADHK, Halk Cephesi, MLKP, Alınteri, TİP, TKP, DIDF vs.) olmak üzere çok sayıda göçmen parti ve örgüt de pankart ve bayraklarıyla yürüdüler. İranlı grupların belirgin katılımı özellikle dikkat çekti. Sınıf devrimcileri TKİP imzalı, “Emperyalist saldırganlığa, savaşa ve ırkçılığa karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarlı pankartla yürüdüler. Revolutionärer Jugendbund’un (RJ) kendi bayraklarıyla katıldığı kortejde, ayrıca BİR-KAR ve PiA bayrakları taşındı.

Gençlik dinamizminin de yansıdığı sol kortejlerde, “A-Anti-Anticapitalista”, “One Solution Revolution”, Almanca “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Faşizme karşı omuz omuza” gibi şiarların yanı sıra, “Daha fazla silah barış sağlamayacak”, “Alman silahları, alman parası - tüm dünyada katliam yapıyor!”, “Kriz herkese eşit vurmuyor, biz yoksullaşıyoruz - zenginler daha zenginleşiyor!”, “Bizi kim sattı? Sosyal Demokratlar! Kim destek sundu? Yeşil Parti! Kim haklıydı? Karl Liebknecht!” vb. gibi sloganlar hiç kesilmedi.

Bir saatten fazla süren yürüyüşün ardından Heumarkt’ta miting başladı. Mitingde ilk konuşmayı yapan DGB Köln-Bonn Bölge Şefi Witich Rossmann, yüksek kiralar, enflasyon, eriyen alım gücü gibi ekonomik-sosyal sorunlar üzerinde durdu. 1 Mayıs’ın Köln’deki tarihine atıflar yapan Rossman, “anti-sosyal emeklilik reformuna” karşı mücadele eden Fransız emekçileriyle dayanışma içinde olduklarını dile getirdi. O da sahnedeyken çok sayıda işkolundan birer işçi birkaç cümleyle sorunlarını dile getiren konuşmalar yaptılar. Sahnedeki en anlamlı bölüm de buydu.

Mitingin asıl konuşmacısı ise DGB Başkanı Yasmin Fahimi idi. Patronlara seslenen Fahimi, krizlerin dayanışma içinde aşılabileceğini, güçlü sendikaların ekonominin dönüşümü için önemli ve yüksek ücret anlaşmalarının adil olduğunu söyledi. Fahimi’nin en önemli vurgusu ise grevlerin yasaklanması konusundaydı. Grev hakkının kısıtlanmasının tüm sendikal hareketin direnişiyle karşılaşacağını ifade etti. Bunlar dışında, yüksek kiralar, kamu harcaması için ayrılan kaynakların özel şirketlere gitmesi, işyerlerinin-istihdamın korunması gibi sorunlara değindi. Son olarak da İran ve Afganistan’daki kadınların acilen kesintisiz dayanışmaya ihtiyacı olduğunu, bu ülkelerdeki rejimlerin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik saldırılara son vermesi gerektiğini söyledi.

DGB Jugend adına yapılan konuşmada ise gençlerin iş ve eğitim alanında yaşadıkları sorunlar ve öncelikle talepler dile getirildi. Yapılan konuşmalar içinde yalnızca bir kez Ukrayna savaşına değinildi ve orada da savaşın durdurulması için diplomatik kanalların kullanılması gerektiği, daha çok silah göndermenin savaşı bitirmediği söylendi.

Miting sahne ekranlarına yansıtılan video mesajlar ve müzik gruplarının canlı konserleriyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / Köln