Kiev'de vekalet savaşı protesto edildi

Ukrayna'yı ABD-AB emperyalist blokunun Rusya'yı kuşatarak parçalama savaşının arenasına çeviren Volodimir Zelenski yönetimine karşı protesto eylemleri yükseliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Aralık 2023
  • 13:30

Ukrayna'yı ABD-AB emperyalist blokunun Rusya'yı kuşatarak parçalama savaşının arenasına çeviren Volodimir Zelenski yönetimine karşı protesto eylemleri yükseliyor. Ülkeyi enkaza çeviren savaş 21 aydır devam ediyor. Batılı emperyalistlerin benzin dökerek alevlendirdiği savaşta eşlerini ve çocuklarını cephede yitiren veya geri alamayan kadınlar ve çocuklar alana çıktı. Kiev'in kötü ünlü Maiden meydanında yaptıkları eylemde kadınlar eşlerinin, çocuklar ise babalarının geri gönderilmesini talep ettiler. 

 Tagesschau''Ukraynalı askerlerin eşleri arasında direniş oluşuyor. Birçoğu terhis edilmeyi talep ediyor. Ancak ordunun yedek gücü yok'' bilgisini verdiği haberde, Ukrayna'da yaygınlaşan yoksulluğa paralele olarak artan yolsuzluk ve rüşvet bataklığının da öncelikle asker ailelerini derinden etkilediğini bildiriyor.

Dondurucu soğuklara rağmen Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda gösteri yapan kadın ve çocuklar "Kocam esir değil!", "Kocamın yaşam hakkı var!" yazılı pankartlar taşıdı.

Savaşın başında eşinin savaşa gönüllü olarak gittiğini söyleyen eylemci bir kadın, "Onlara ordudan ayrılma fırsatı verilmesini talep ediyoruz," derken bir diğer ise, "2015'te olduğu gibi bir buçuk yıl sonra terhis olma fırsatı verileceğini düşündük" diyor. Kadınlar eşlerinin bir zamanlar sahip olduğu yüksek motivasyondan geriye pek bir şey kalmadığını belirtiyorlar. Bir kadın, eşinin sadece hayatta kalmak istediğini, savaşmak için neredeyse hiç gücünün kalmadığını söylüyor.

Asker kadın sayısını artırarak savaşçı açığını kapatmak isteyen Zelenski rejimi, emperyalist vekalet savaşında ölüme göndermek için daha çok insana ihtiyaç duyuyor. Zorunlu askerlikle ilgili sistematik sorunlarla baş edemeyen kukla Zelenski rejimi, savaşın finansörü ABD-AB emperyalist blokunun kazanmak için ihtiyaç duyduğu iyi eğitimli asker sıkıntısının üstesinden gelemiyor. İsrail’in Gazze’ye karşı başlattığı soykırım savaşından sonra ikinci plana düşen kukla Zelenski rejimi, asker sıkıntısının yanı sıra emperyalist efendilerinden para ve silah dilenmeye devam ediyor.

Zenginler rüşvet vererek askere gitmekten kurtulurken ödeyecek parası olmayan yoksul emekçiler zorunlu askerlik makamlarına yakalanmamak için saklanıyor. Ancak yakalananlar sert yöntemler kullanılarak sokaklarda sürüklenerek zorla askere gönderiliyorlar. Deneyimli askeri Uzman Yevhen Dykyi, ''Mevcut düzenlemelere göre bunun sonu yok. Gönüllü olanlar savaşa tek yönlü bir bilet çekiyorlar'' diyor ve ekliyor: "Vidaların sıkılması gerekiyor."

Haberde, ''Vidaların sıkılması'' (Zorunlu askerlik) için çabalayan Ukrayna parlamentosu savunma komitesinin aylardır sorunu çözemediği, “Kelle avcılığı şirketlerinin bile gerekli olan 100.000 askeri işe alamadığı” belirtiliyor.

Askere çağırma yaş ve süresinin yükseltilmesinin halk arasında coşkuyla karşılanmadığını kaydeden Alman devlet Televizyonuna bağlı Tagesschau kanalı, Ukrayna’yı cehennem ateşine atan savaşın kesintiye uğramaması için uğursuz laflar etmeyi de ihmal etmiyor: 

“Ancak kadınlar bunun cesaretlerini kırmasına izin vermek istemiyor” yorumunu yapan kanal, eşleri ve çocukları için eylem yapan kadınları bile savaşın devamından yanaymış gibi göstermeye çalıştı.

Kadınların “Ordunun Ukrayna'yı savunmaya devam edebilmesi için taze ve iyi eğitimli askerlere ihtiyacı var. Yorgun ve motivasyonsuz askerler Rus ordusunu durdurabilecek durumda değil” dediklerini aktaran kanal, savaşın devamı için “zorunlu ve uzun süreli askerliğin iyi bir çözüm” olabileceği mesajını vererek, “savaş ateşini körükleme” uğursuz rolünü oynamaya devam ediyor.