Koronavirüsün yol açtığı sorunlardan ve sonuçlardan hareketle İtalya mafyası çeşitli vesilelerle toplum gündeminde zaman zaman kendisine yer bulmaya devam ediyor. Yakın zamanda yardıma muhtaç ailelere yiyecek dağıtmak, gıda ve para yardımı yapmak, şirketlere ucuz kredi verip bu yolla onların “ortakları” haline gelmek vb. “faaliyetler”le gündeme gelen mafya, şimdi de cezaevlerinde bulunan şeflerin ev hapsine alınmasıyla gündemde.
Cezaevlerinde bulunan onlarca mafya babası korona krizi nedeniyle ev hapsine alındı. Bir mafya saldırısından şans eseri kurtulan anti-mafya vakfı Caponnetto Onursal Başkanı, ev hapsi konusundaki tepkisini, “Bu, devlet için bir utançtır, kabul edilemez.” diyerek dile getirdi. Birçok kurum da “Birçok kişinin mafya kurbanı olduğu bir ülkede bu olmamalı. Biz mafyanın küçük balıklarından bahsetmiyoruz, burada patronlardan bahsediyoruz.” şeklinde tepkilerini ortaya koydular.
Ev hapsindeki patronlar
Ev hapsine alınanlar arasında, uzun süre Palermo’nun mafya şefi ve Cosa Nostra çetesinin kurucusu olan Francesco Bonura, Avola’nın mafya patronu Francesco La Rocca ve Antonio Sudato, Lamezia’nın Ndrangheta patronu Vincenzo Iannazzo gibi isimler yer alıyor. Ayrıca 2007’de tutuklanması sansasyonel olarak manşetlerde yer alan Pasquale Zagaria’nın da korona riski nedeniyle hapishaneden ayrılmasına izin verildi.
Uzun süredir mafya patronlarına karşı mücadele ettiği ileri sürülen Savcı Catello Maresca, La 7 TV kanalındaki konuşmasında mevcut gelişmeleri anlayamadığını ifade ederek, hayal kırıklıklarını ve tepkisini, “Onu (Pasquale Zagaria’yı) birkaç kez tutukladım, özellikle sıkı güvenlik önlemlerine tabi olduğundan emin olmak için çalıştım. Bu yüzden olanlardan dolayı şu anda ne kadar üzüldüğümü hayal edin.” sözleriyle dile getirdi.
Görüldüğü üzere avukatların, hapishanedeki müvekkillerinin koronavirüs pandemisinden dolayı özellikle risk altında olduğu konusundaki “ısrarlı mücadeleleri” başarılı oldu. Birçok İtalyan cezaevindeki sağlık koşullarının iyi olmadığı, çeşitli sivil kurum örgütleri tarafından eleştiri ve uyarı konusu edildiği biliniyor. Bunu Savcı Maresca da itiraf ediyor ve “Bu kriz cezaevi sistemimizin zayıflığını netleştirdi.” diyor. Ama bunun, mafya babalarını ev hapsine almayı gerektirmediğini de ekliyor.
Korona krizinin başlangıcında İtalya’daki bir cezaevinde isyan başlamış ve ardından Ulusal Cezaevi İdaresi (DAP), cezaevlerine bir genelge göndererek, korona riski nedeniyle daha önce hastalığı olan yaşlı mahpusları bildirmelerini istemiş. Sonrasında bu çerçevede yüzlerce tutuklunun ev hapsine izin verilmişti.
Ancak mafya patronlarının, sıradan suçlular gibi ele alınamayacağını söyleyen kurum ve anti-mafya aktivistleri, “Mafyaların da herkes gibi sağlık ve tedavi hakları var, ama bu hapishanelerde olmalı”, zira “Onlar evde yine patron olmayı ve emirler vermeyi sürdürüyorlar. Bunun net örnekleri var.” diyorlar.
Mafya ayrıca koronavirüs nedeniyle ailelere ve işletmelere finansal yardımda bulunmaya çalışmakla da gündeme geliyor ve devletten daha erken ve daha hızlı davranıyor.
Hükümetin mafya karşıtı komisyon üyesi Annapaola Porzio, “Mafyanın ve organize suç örgütlerinin sonsuz miktarda parası olduğu için onlar yardımlara devletten daha önce ve daha hızlı başladı.” diyor ve şunu ekliyor: “Ekonomik güçlük çeken şirketler, her zaman mafyanın popüler bir kurbanıdır. Kural olarak, mafya ilk başta zor durumda olan şirketlere ucuz krediler sunar ve ardından tamamen onları esir alır.”
Nitekim mevcut kriz nedeniyle ekonomik zorluk yaşayan şirketlerin mafyanın popüler hedefi durumunda olduğu belirtiliyor. Devletten zamanında yardım alamadıkları durumda mafyadan para almak, örneğin gastronomi veya turizm sektöründeki şirketler için batmaktan kurtulacakları umuduyla cazip hale gelebiliyor. Ama bu, çoğunlukla bir yanılsama oluyor ve bu şirketler kendilerini rahatsız edici “ortaktan” kurtaramıyorlar.