“İsrail’le ticareti durdur!”

İzmir’de Nemport Limanı’nda, İstanbul’da Yenibosna ve Kadıköy’de yapılan eylemlerde İsrail’in Filistin halkına dönük saldırıları protesto edilirken, İsrail’le yapılan anlaşmaların durdurulması talep edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Aralık 2023
  • 19:46

İzmir’de Nemport Limanı’nda, İstanbul’da Yenibosna ve Kadıköy’de yapılan eylemlerde İsrail’in Filistin halkına dönük saldırıları protesto edilirken, İsrail’le yapılan anlaşmaların durdurulması talep edildi.

Filistin’in Dostları İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Nemport Limanı önünde eylem yaptı.

Emek ve Adalet Platformu ise bu haftaki eylemi, İstanbul Yenibosna’da bulunan İhracatçılar Meclisi önünde yaptı. Platformun altıncı hafta eyleminde “İhracatçılar Meclisi soykırımı besliyor! Sermayenin kullarına, Siyonizm dostlarına geçit yok” yazılı pankart taşındı. Eylemde yapılan konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ocak ayından bu yana İsrail’e tam 4,5 milyar dolarlık bir sevkiyat yaptı. Soykırım suçu işleyenlerle ticaret, anlaşma, diplomatik görüşme yapılamaz. Türkiye halkları Filistin halkının yanındaysa boykot yetmez!

Türkiye sermayesi savaştan besleniyor. Ukrayna’da, Azerbaycan’da, Ermenistan’da… Nerede bir savaş varsa Türkiye sermayesini görüyoruz.”

Konuşmanın sonunda Filistinlilerle gerçek dayanışmanın eylemli mücadeleden geçtiği vurgulandı.

Filistin’e Özgürlük Platformu’nun çağrısıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde insan zinciri oluşturuldu. Zincir boyunca Filistin bayrakları ve Filistin’de katledilenlerin isimlerinin yazılı olduğu ozalit taşındı. Platform adına okunan açıklamada katledilenlerin sadece istatistikten ibaret olmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Gelin hep birlikte Netanyahu’nun ve İsrail devlet mekanizması içinde savaş suçu işleyen herkesin yargılanması için ses çıkartalım. 9 Aralık aynı zamanda Uluslararası İnsan Hakları Haftası. Hiçbir insan hakkı ihlalinin unutulmayacağını ısrarla vurgulayalım. Yaşam hakkı elinden alınan çocukların, artık sesini çıkarma şansı kalmayan insanların sesi olalım. Tüm dünyada, özellikle bölgede yaşayan halklar ne kadar etkin, kararlı, güçlü, ısrarlı olursak İsrail’in sürekli saldırılarını durdurmak için yıllar önce ABD’nin Irak işgaline karşı çıkarken söylediğimiz o mesajı hatırlamak önemli. Şimdi değilse ne zaman, biz değilsek kim.”

Eylem boyunca “milyonlar aç, işgal altında yaşasın küresel intifada”, “Durdur durdur soykırımı durdur”, “Katil ABD, katil İsrail” sloganları atıldı.