İspanya’da yüzde 8.3’e ulaşan enflasyon karşısında ücretler erirken, Mayıs ayı onbinlerce işçi ve emekçinin katıldığı yaygın grevlere sahne oluyor.
Grevlerin büyük bir kısmı, İşçi Komisyonları (CCOO) ve sosyal demokrat Genel İşçi Sendikası (UGT) ile İspanyol İşveren Konfederasyonu (CEOE) arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine gerçekleşti.
Sendikalar 2022’de yüzde 3.5, 2023’te yüzde 2.5 ve 2024’te yüzde 2 oranında ücret artışı talep ediyor. Şu anda İspanya’da 9 milyon işçi, süresi dolmuş bir toplu sözleşme kapsamında veya sözleşmesiz çalışmaya devam ediyor.
Sendikalar enflasyon oranında ücret artışı, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve geçici işlerin tam zamanlı işe dönüştürülmesi talepleriyle 18-19 Mayıs'ta greve gitti. Coruna bölgesinde (Galiçya) ve Bask’ta, CCOO ve UGT sendikaları öncülüğünde greve çıkan 16 bin metal işçisi ücretlerin artırılması, bunun taşeron işçileri de kapsaması, geçici çalışmanın sınırlandırılması, ağır ve tehlikeli işlerin yeniden düzenlenmesini talep ettiler. Coruna kentinde 5 bin kişinin katıldığı bir gösteri düzenledi. Coruna'da daha önce 5 ve 12 Mayıs'ta grevler gerçekleşmişti.
Sendikalar 2 Haziran’dan itibaren Cantabria bölgesindeki 20 bin metal işçisini süresiz greve çağırdı. Zira Pymetal tekeli toplu görüşmelerde enflasyon oranının altında bir ücret artışı öneriyor.
CCOO ve UGT sendikaları, devlete ait posta hizmetleri şirketi Correos’ta kamu posta hizmetinin kapatılmasına karşı 1, 2 ve 3 Haziran’da grev çağrısında bulundu.
İspanya'da diğer sektörlerde de grevler yaşandı. 13 Mayıs’ta, ortalama aylık ücretleri 800 avro olan çağrı merkezlerinde çalışanlar ücret artışı için ülke çapında greve gitti. 120 bin işçinin yaklaşık yüzde 85’i greve katıldı. Çağrı merkezi sektöründe yeni bir toplu sözleşme imzalanana değin ayda bir gün grev yapılacağı açıklandı.
Özerk Bask bölgesinde de tekstil, deri ve ayakkabı sektörlerinde çalışan 11 bin işçi greve çıktı. Tekstil sektöründe 2015, deri sektöründe 2018 ve ayakkabı sektöründe 2007 yılından bu yana toplu sözleşme yapılmadı.
18 Mayıs'ta ise Katalonya Özerk Bölgesinde Barselona’da taksi şoförleri 4 bin araç ile protesto gösterisi düzenledi. Katalonya’da öğretmenler de, bölgesel hükümetlerin eğitimde kemer sıkma politikalarını ve Yüksek Mahkemenin derslerin yüzde 25’inin İspanyolca olarak yapılmasını gerektiren son kararını protesto ederek, her hafta iş bırakma eylemleri yapıyorlar.
Ülke genelinde küçük grevler de yaşandı. Bask’ta Osakidetza hastanelerinde ve ruh sağlığı kliniklerinde çalışan işçiler, Navarre’deki yaşlılar evlerinde çalışan sağlık emekçileri, Bizkaia’daki temizlik işçileri, Terrassa ve Ourense’deki toplu taşıma işçileri, Cordoba’daki LGC fabrikası işçileri, Barselona’da H&M mağazalarında çalışan 200 işçi iş bıraktı.