İlk koronavirüs aşısı Rusya'da tescillendi

Birçok ülkede koronavirüs aşısı geliştirmek için çalışan şirket ya da enstitü bulunuyor. Bunlar arasında kıyasıya bir yarış/rekabet var.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Ağustos 2020
  • 16:19

Birçok ülkede koronavirüs aşısı geliştirmek için çalışan şirket ya da enstitü bulunuyor. Bunlar arasında kıyasıya bir yarış/rekabet var. Bu kıyasıya yarışın esas nedeni insan sağlığından çok aşıyı ilk üreten tarafın pazar payının büyük olacak olmasıdır. Göründüğü kadarıyla Rusya, bu alanda birinci oldu.

Aşının Rusya’da tescil edildiği haberini bizzat devlet başkanı Vladimir Putin dünyaya duyurdu. Putin’in açıklamasına göre, Rusya Sağlık Bakanlığı, Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını tescil etti. Rusya böylece koronavirüs aşısını tescil eden ilk ülke oldu.

Sputnik’te yar alan habere göre Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko’dan kendisini aşı ile ilgili bilgilendirmesini isteyen Putin, “Yine de aşının oldukça etkili olduğunu, kararlı bir bağışıklık oluşturduğunu biliyorum. Tekrarlıyorum: Aşı gerekli tüm denemelerden geçti” dedi.

Aşının alıcı antikor ve hücresel bağışıklık oluşturduğunu, bunun dünya için çok önemli bir adım olduğunu belirten Putin, “Bunu çok iyi biliyorum, zira kızlarımdan biri aşıyı yaptırdı. Bir anlamda kızım da aşı deneyinde yer aldı diyebiliriz” dedi.

“En kısa zamanda aşının seri üretimine başlayacağımızı umuyorum. Bu önemli” diyen Putin, isteyen herkese aşı yapılabilmesi için bunun gerekli olduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko ise, “Aşının sivil anlamda uygulanmasına aşamalı olarak başlanacak. Öncelikle işleri enfekte kişilerle bağlantılı olanlara aşı yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bunlar sağlık çalışanları ve çocukların sağlığının bağlı olduğu öğretmenlerimiz” dedi.

Aşının Gamaley Enstitüsü ile Binnopharm şirketinde üretimine başlanacağını belirten Muraşko, çok sayıda ülkenin aşıyla ilgilendiğini, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun (RDIF) aşının yurtdışında üretim ve tanıtımı için yatırım yaptığını ifade etti.