Drancy'de Grev gösterimi

Fransa'da Grev filmi gösterimleri Drancy bölgesiyle devam etti. Banliyölerdeki göçmen işçi ve emekçilerle film izlendi, 1 Mayıs ve seçimler üzerine sohbetler edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Nisan 2022
  • 16:50

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu, Grev filmi gösterimlerine Fransa’da devam ediyor. Grev filmi dün de Drancy banliyösünde göçmen işçi ve emekçilerle buluşturuldu. Film günü öncesinde bölgede afiş çalışması yapıldı, el ilanları dağıtıldı.

Gösterim Drancy Kürt Kültür Evi’nde düzenlendi. Girişe BİR-KAR standı açılarak, 1 Mayıs ve emperyalist savaş bildirileri ile Teslim Demir kitabı sunuldu. Gösterime 45 göçmen işçi ve emekçi katıldı. İlk kez etkinlik yapılan bir bölge olması ve ilgi görmesi ayrıca önemliydi.

Film öncesinde BİR-KAR adına selamlama konuşması yapıldı. Konuşmada güncel işçi eylemleriyle film arasında bağ kuruldu. 1910’daki gibi, burjuvazinin karşısında alınteri mücadelesi verenlerin yan yana durması gerektiği vurgulandı. Dün Rum, Ermeni ve Müslüman diye ayrılan işçilerin bugün de Türk, Kürt ve Suriyeli Araplar olarak bölündüğü ama kurtuluşun halkların kardeşliği işçilerin birliği üzerinden sağlanacağı ifade edildi. Genel olarak film ilgiyle izlendi.

Filmden sonra çay eşliğinde film üzerine sohbetlere devam edildi. Konuşmalarda asıl konu Fransa seçimlerinde 1. tur ve yaklaşan 1 Mayıs oldu. Macron ve Le Pen arasında geçecek 2. turun olası sonuçları tartışıldı. İki adayın da göçmen karşıtlığı ve sosyal devlet uygulamalarına yönelik saldırganlığına dikkat çekildi. 1. tur sonrasında başlayan üniversiteli gençliğin blokaj eylemleri ve anti-faşist eylemlere dikkat çekildi. Sohbetlerin teması seçimler olduğu ölçüde ister istemez Türkiye’deki seçimler de gündeme geldi. Seçimlere sıkışan muhalefetin sonuç alamayacağı, önemli olanın iktidar kavgası verecek olan bir devrimci sınıf mücadelesi olduğu ifade edildi.

Etkinlik, eşitlik ve özgürlük mücadelesi için 1 Mayıs’ta alanlara çağrısı ile bitirildi.

Kızıl Bayrak / Paris