Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü, (FAO) yıllık raporunu yayınlandı. Raporun bu yılki sonuçlarının endişe verici olduğu kaydediliyor. BM Dünya Gıda Programı (WFP), artan gıda fiyatları nedeniyle milyonlarca insanın gıda kıtlığı çekeceği konusunda uyarıyor. WFP baş ekonomisti Arif Hüseyin, silahlı çatışmaların, iklim değişikliği etkilerinin ve korona krizinin şimdiden birçok insanı açlığa ve sefalete sürüklediğini açıkladı ve “Artık gıda fiyatları ölümcül üçlüye katıldı” dedi.
WFP uzmanları gıda fiyatlarındaki en yüksek artışın Ortadoğu’da olduğunu belirtti. Ortadoğu’da en yüksek artış özellikle Lübnan ve Suriye’de kaydedildi. Emperyalist kuşatma ve ambargonun da etkisiyle iki ülkede ekonomi çöküşün eşiğinde. Şiddetli bir ekonomik krizin hüküm sürdüğü Lübnan’da, buğdayın ortalama fiyatı Mart-Mayıs 2021 tarihleri arasında ayda ortalama yüzde 50 oranında arttı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 219 artış görüldü. ABD ile suç ortaklarının boğucu ambargosu altında bulunan Suriye’de yemeklik yağ fiyatı, Mart-Mayıs ayları arasında yüzde 58 arttı. Yağ fiyatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 440 arttı.
Afrika’da, örneğin Zimbabve, Mozambik’te, Güney Amerika’da, özellikle ABD kuşatması altında bulunan Venezuela’da da gıda fiyatlarında belirgin bir artış olduğu belirtiliyor. Bu artışlar, korona pandemisi nedeniyle gelirleri ciddi şekilde azalan açlığın eşiğindeki milyonlarca ailenin sorunlarını daha da ağırlaştıracak.
WFP baş ekonomisti Hüseyin, gelirlerinin üçte ikisini önceden yiyeceğe harcamak zorunda kalan aileler için korona krizi nedeniyle yaşanan gelir kaybının yıkıcı bir etkisi olduğunu söyledi. WFP’ye göre, gıda fiyatlarındaki keskin artıştan dolayı bu yıl Batı ve Orta Afrika’da açlık riski altında bulunan insanların sayısı yüzde 30 oranında arttı. Raporda, Afrika’da temel gıda maddelerinin fiyatının son beş yılın ortalamasına göre yüzde 40 oranında arttığı belirtilirken, bazı yerlerde ise artışın yüzde 200’den fazla olduğu vurgulandı.
Gıda maddeleri fiyatlarında görülen artışın hem gıda yardımına ihtiyaç duyanların sayısını hem yardımın maliyetini arttırdığına dikkat çeken Hüseyin, 2021’de 270 milyon insanın “akut açlık” ile karşı karşıya olacağını veya bundan dolayı büyük risk altına gireceğini belirtiyor. Bu sayı, bir önceki yıla göre yüzde 40’lık bir artışa tekabül edecek. Bu arada Dünya Bankası da, 2021’in sonuna kadar dünya çapında 97 milyon insanın pandemi nedeniyle aşırı yoksulluğa sürüklenebileceğini tahmin ediyor.
Dünyada yüz milyonlarca insan “akut açlık” ve yoksullukla yüz yüzeyken, pandemi sürecinde emperyalist kapitalist devletlerin sadece silahlanma ve savaşa harcadıkları para trilyonlarca doları buldu. Bu paranın çeyreği ile dünyadaki açlık sorunu çözülebilirdi.