Gate Gourmet işçilerinden değerlendirme toplantısı

İşçilerin örgütlülüklerini ve kararlılıklarını yansıtan tartışmaların yapıldığı, mücadele yönünde ortak eğilimin olduğu toplantı, Gate Gourmet işçilerinin 16 Eylül’de düzenleyecekleri dayanışma pikniğine katılım çağrısıyla sonlandırıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Eylül 2023
  • 08:00

Nisan ayında Gate Gourmet patronları tarafından işyerinden uzaklaştırılan işyeri baştemsilcisi Gültekin Malcı ve Frankfurt Havalimanı işçilerinin hak arama mücedelesi dün yapılan geniş katılımlı işçi toplantısında değerlendirildi.

İlk mahkemede Gültekin Malcı’nın işyerine girme yasağı kaldırılmıştı. Fakat Gate Gourmet sermayesi mahkeme kararına uymayarak, itirazda bulunmuştu. Geçtiğimiz hafta görülen ikinci mahkemede işyerinden uzaklaştırılma kararı yine ortadan kaldılırdı. Buna rağmen işyerinden uzaklaştırma kararında ısrar eden, Gültekin Malcı’nın işyerine girmesini engelleyen Gate Gourmet yönetimine karşı Tekin Malcı‘nın avukatı tekrar suç duyurusunda bulundu.

BİR-KAR’ın ve öncü işçilerin ortak çağrısıyla örgütlenen dünkü toplantıya Gate Gourmet’in ön plandaki işçi temsilcileriyle çok sayıda işçinin yanı sıra, Lufthansa teknikten ve Gate Gourme’nin yaklaşık iki bin kişinin çalıştığı birinci işletmesinden işçiler ile BİR-KAR’lı emekçiler katıldılar.

BİR-KAR’dan bir emekçinin moderasyonunu yaptığı toplantı, sürecin özetlenmesi ve toplantının amacıyla ilgili bilgilendirmeyle başladı. Ardından söz Gültekin Malcı’ya bırakıldı. Malcı LSG’den bu yana yaşanan süreci, işyerinden uzaklaştırma saldırısıyla ilgili gelişmeleri aktardı. Bugüne kadar örgütlülüklerinin ve sınıf dayanışmasının gücüyle kazandıklarını vurgulayarak, mücadelenin devam edeceğini, eninde sonunda kazanacaklarını dile getirdi. Bu süreç boyunca mücadelelerine destek verenlere teşekkür etti.

Toplantı, işçilerin konuşmaları, soru ve cevaplarıyla devam etti. Çok sayıda işçi yapılabilecekler üzerine düşüncelerini ve mücadele kararlılıklarını dile getirdiler. Yapılan konuşmalarda gelecek süreçte yapılabilecek eylemlilikler ele alındı ve bundan sonra nasıl bir mücadele yöntemi izlemesi gerektiği tartışıldı.

BİR-KAR adına yapılan konuşmalarda da baştemsilcinin hedef alındığı saldırının esasta Gate Gourmet’teki örgütlülüğü hedef aldığı, kapitalistlerin bu hamlede başarılı oldukları durumda devamını getirecekleri söylendi. İşçilerin en büyük gücünün, birlikten, bunun ifadesi olabilecek güçlü bir örgütlülükten geldiği, bunu büyütüp yaymanın işçi sınıfının en büyük kazanımı olacağı belirtildi.

Gate Gourme özgülündeki olayda her iki mahkemenin kazanımla sonuçlanmasının işçilerin fiili-meşru mücadelesi ve sınıf dayanışması sayesinde gerçekleştiğinin altı çizilerek, işçi sınıfının sermayeyi ve sömürü düzenini yeryüzünden sileceği son kavgaya kadar örgütlü mücadeleden başka bir seçeneğinin olmadığı dile getirildi. Somut örnek üzerinden, kendi yasalarını dahi çiğneyen bir sermayeye karşı mücadele ettiğimiz hatırlatılarak, mücadeleninin yargı alanında olduğu gibi, işyerinde örgütlenebilecek ve adım adım büyütülecek tepkilerle, iş yavaşlatma, fazla mesaiye kalmama gibi eylemlerle sürmesi gerektiği belirtildi. Aynı şekilde dışarda da güçlü bir dayanışmanın sürekli kılınmasıyla kazanılabileceği vurgulandı. Konuşmada, sınıfın tarihsel kazanımlarının korunmasından güncel ekonomik sorunlara, işçilere dayatılan ağır çalışma koşullarından sürmekte olan savaşların faturalarına dek bir dizi soruna da atıflar yapılarak, sınıfın örgütlenmesini ve mücadelesini büyütme, gerçek bir işçi demokrasisi için tüm işçi arkadaşlara süreçlere aktif katılmaları çağrısı yapıldı.

İşçilerin örgütlülüklerini ve kararlılıklarını yansıtan tartışmaların yapıldığı, mücadele yönünde ortak eğilimin olduğu toplantı, Gate Gourmet işçilerinin 16 Eylül’de düzenleyecekleri dayanışma pikniğine katılım çağrısıyla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Frankfurt