Fransa’nın başkenti Paris’te 16 Mart Cumartesi günü kitlesel eylemler gerçekleşti. Sarı yelekliler hareketinin yanı sıra, ‘devlet ırkçılığına ve polis şiddetine karşı yürüyüş’ ve ‘İklim için yüzyılın yürüyüşü’ düzenlendi.
Sarı Yelekliler eyleminin 18. haftası için sabah saat 10.00’dan itibaren Paris, banliyöler ve yakın bölgelerden Champs Elysée’ye gelen binlerce sarı yelekli, Macron ve hükümetine ültimatom verdi. Sarı Yelekliler’in taleplerine duyarsız kalan Macron ve hükümetine karşı pasif eylem türlerinin geride kalacağının belirtilmesinin ardından polis de bölgeyi abluka altına alınarak birçok metro istasyonunu trafiğe kapattı. Paris 8.’ci bölgede eylem alanına çıkan tüm caddeler kapatılarak belirli yerlerden alana geçiş izni verildi. Polis, jandarma, zırhlı araçlar ve TOMA’ların yoğun olarak konuşlandırıldığı caddelerde ayrıca sivil kriminal polislerde yeraldı.
Eylemin başladığı andan itibaren gaz ve ses bombalarıyla saldırı devreye sokulurken, kitle her defasında sergilenen militan direnişle saldırıları geri pükürttü. Dünyaca ünlü caddede sermayenin dünyaca ünlü markalarının vitrinlerini koruyabilmek için kapattığı kontrplaklar eylemciler tarafından sökülerek kurulan ateşli barikatlarda kullanıldı. Polis şiddetine, kapitalizme karşı sloganlar haykırılarak coşkulu şarkılar söylendi.
Polis terörüne karşın kitlede azalma görülmediği gibi kararlı direniş sergilendi. Yüzlerce ‘Black Blok’un da katıldığı eylemde Fransız ve dünya burjuvazisinin uğrak yerlerinden, 2007 yılında Sarkozy’nin seçim zaferini kutladığı restoran, bankalar ile hazır giyim, makyaj, parfüm mücehver mağazaları tahrip edilerek kullanılamaz hale getirildi. Sendikalaştıkları işten atılan Flormar işçilerinin direnişiyle gündeme gelen Yves Rocher mağazasının da tahrip edildiği görüldü.
Benzer çatışmalar Paris’in değişik semtlerinde de yaşandı. Cezayirli göçmenlerin de kitlesel katıldığı eylemde Cezayir’de devam eden protestolar selamlanarak dayanışma yükseltildi. Türkiyeli örgütlerden Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDDK) dövizlerle, Devrimci Proleterya pankartla, İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) ise flamalarla eyleme katıldı. Eylemde 200 kişi gözaltına alınırken 60 kişinin ise polis saldırıları sonucu yaralandığı açıklandı.
‘Devlet ırkçılığına ve polis şiddetine karşı yürüyüş’
Saat 13.00’te Madeleine Meydanı’nda toplanılarak kortejle Stalingrad Meydanı’na yüründü. Sol partiler, işçi ve öğrenci sendikaları, onlarca dernek ve kurumun destekleyip çağrısını yaptığı eylemde; polis şiddetinde yaşamını yitirenler için adalet istenerek şu talepler haykırıldı: LBD40 Flash Ball silahının, GLI-F4 patlayıcıların ve elektrikli silahların yasaklanması, iltica-göç yasasının kaldırılıp kağıtsızlara oturum hakkı tanınması, gözaltı merkezlerinin kapatılması, seyehat özgürlüğü, ırkçı yasaların kaldırılması, eğitimde sağlıkta lojmanda ve emeklilikte eşitlik, bireysel veya toplu olarak istikrarlı konutlara sahip olma hakkı.
Ayrıca yapılan açıklamada, polis şiddetinin başta emekçi semtleri olmak üzere toplum genelinde yayılmaya başladığı, özgürlüklerin kısıtlandığı, devlet ırkçılığının yükseldiği belirtildi. Kapitalizmin böl-parçala-yönet mantığına karşı eşitlikçi, onurlu, adil bir toplum yaratmak için mücadele edileceği vurgulandı.
‘İklim için yüzyılın yürüyüşü’
Cuma günü gerçekleşen enternasyonal grevin ardından dün de Fransa’da ‘İklim için yüzyılın yürüyüşü’ kapsamında yüz binler sokaklara çıktı. Ülke çapında eylemler yapıılrken, Paris’te Versaille, Nanterre, Parc Monceau, Trocadero, Palais Royal’deki buluşma noktalarından hareket eden yüz bini aşkın kişi Opera Meydanı’nda buluşarak Republique Meydanı’na yürüdü.
140 imzacı kurumun çağrısıyla gerçekleşen eylem için yapılan ortak açıklamada, iklim değişikline karşı verilen mücadelede milyonlar olarak direnmeye hazır oldukları belirtilerek değişikliğin sorumlusu olan hükümetten, çok uluslu şirketlerden, bankalar ve finansal kuruluşlardan hesap sormaya hazır oldukları açıklandı. Çevreyi, toplumu ve bireyleri korumak için endüstriyel, politik ve ekonomik değişimin zamanının geldiği vurgulandı.
İklim değişikliğine, sosyal adaletsizliğe, her türden ayrımcılığa ve baskıya karşı mücadele edecekleri açıklandı. Başka türlü beslenmenin, barınmanın, ısınmanın, üretmenin ve tüketmenin mümkün olduğu açıklanarak ekonomik ve politik olarak karar alanların kapitalizmin çıkarları doğrultusunda hareket ettiği belirtildi.
Greenpeace’in yaptığı açıklamaya göre iklim eylemlerine Paris’te 107 bin, Fransa genelinde ise 350 bin kişi katıldı.
Kızıl Bayrak / Paris