Frankfurt’ta eylem

Kimyasal silahlar ve Fincancı’nın tutuklanması Frankfurt’ta protesto edildi!

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Kasım 2022
  • 09:30

Türk sermaye devleti kırk yıldır Kürt halkına karşı kirli bir savaş yürütüyor. Kürt halkının haklı ulusal taleplerine inkar ve imha siyasetiyle karşılık veren devlet, bu savaşında her türlü kanlı ve kirli yöntemin yanı sıra, defalarca kimyasal silahlara da başvurdu.

Kürt hareketi, Türk sermaye devletinin geçen yıldan bu yana, Güney Kürdistan’daki gerillalara karşı kimyasal silah kullandığını belirtiyor. En son geçtiğimiz aylarda Irak Kürdistan’ının çeşitli bölgelerinde 17 PKK gerillasının kimyasal silahlarla vahşice katledildiği açıklandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, devletin sözü edilen alanda kimyasal silah kullandığına dair iddiaların araştırılması için bir komisyon kurulması gerektiğini söylediği için hedef haline getirildi. Saray beslemesi medya tarafından yürütülen bir linç kampanyasıyla hedef alınan Fincancı’yı, AKP-MHP şefleri de hedef gösterdi. Sarayın aparatı gibi çalışan yargı kullanılarak Fincancı tutuklandı. TTB uzun yıllardan bu yana iktidarın hedefindeydi. Fincancı’yı tutuklatan Saray rejimi, onun üzerinden Türkiye halklarına ve TTB’ye gözdağı vermeye çalışıyor.

***

Kürt güçlerine karşı kimyasal silah kullanılması, Şebnem Korur Fincancı ile Kürt basınından 9 gazetecinin tutuklanması, 10 Kasım günü, Frankfurt’ta yapılan bir eylemle protesto edildi. Türkiyeli örgütlerin organize ettiği eylem saat: 18.00’da Römer Meydanı'nda başladı.

Eylemde “Tüm politik tutsaklara özgürlük, devrim her yerde haktır!” yazılı bir pankart taşındı. BİR-KAR, ATİK, ADHK, AGİF, Soykırım Karşıtları Derneği, Frankfurt Halkevi ve Kürt Toplum Merkezi eyleme flamalarıyla katıldılar.

Eylemde, “Şebnem Korur Fincancı ve muhalif Kürt gazeteciler serbest bırakılsın!” başlıklı ortak açıklama okunduktan sonra, kimi kurumlar adına da konuşmalar yapıldı. Açıklamalarda kimyasal silah kullanımının uluslararası anlaşmalarla yasaklandığı, bunun bir savaş ve insanlık suçu olduğu, Fincancı’nın açıklamalarına gösterilen saldırganlığın suçüstü yakalanmaktan kaynaklandığı ifade edildi. Ayrıca Şebnem Hoca'nın, geçtiğimiz yıllarda kendisine verilen “Hrant Dink” ödülü esnasında yaptığı konuşma da eylemde okundu.

Rejimin Fincancı ve muhalif gazetecilere yönelik tutuklama terörü ile toplumun tüm muhalif kesimlerine gözdağı vermeyi amaçladığı, fakat bu çabaların nafile olduğu ve onları bekleyen çöküşten kurtulamayacakları ifade edildi.

Eylem, ortak açıklamanın birkaç kez okunması ve “Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılsın!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Tüm politik tutsaklara özgürlük!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarının atılmasıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt