Faşist Bolsonaro’ya sağlık bakanı dayanmıyor

Faşist Bolsonaro ise Dünya Sağlık Örgütü’nce (DSÖ) önerilen mesafe kurallarının Brezilya ekonomisini yok ettiğini öne sürüyor. Kapitalist tekellerin temsilcileriyle bir araya gelen Bolsonaro, “neredeyse her şeyin açılması” gerektiği düşüncesinde olduğunu dile getirmişti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Mayıs 2020
  • 21:11

Brezilya’da korona salgını ile mücadele politikalarında faşist Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile anlaşamayan Sağlık Bakanı Nelson Teich istifa etti. Önceki Bakan Mandetta da salgınla ilgili önlemler konusunda Bolsonaro ile ihtilafa düşmüştü. Mandetta’nın sokağa çıkmayı kısıtlama tavsiyesine Bolsonaro itiraz etmişti. Görevden alınan Mandetta’nın yerine bir ay önce 62 yaşındaki onkolog Teich atanmıştı. Göreve geldiğinde Bolsonaro ile tam uyum vadeden Nelson Teich, ilk sürprizi spor salonları ve güzellik merkezleri ile ilgili bir karar sürecinde yaşadı. Bolsonaro’nun, bu işyerlerinin temel hizmetten sayılıp açılması yönündeki kararını Sağlık Bakanı’na danışmadan aldığı öğrenildi.

Bakanın istifa haberi hükümet karşıtlarının eylemlerine neden oldu. Pencerelerden tencere çalan eylemciler, Bolsonaro aleyhine sloganlar attılar. Brezilya’da şu ana kadar yaklaşık 260 bin korona vakası kayıt altına alınırken, 14 bin kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bu sayılara göre Brezilya, enfeksiyon ve ölüm vakalarında dünyada altıncı sırada yer alıyor. Yapılan testlerin yetersiz olduğunu savunan uzmanlar vakalarla ilgili gerçek rakamların 15 kat daha fazla olabileceği uyarısında bulunuyorlar. Korona salgınını “hafif grip” ile kıyaslayan faşist Jair Bolsonaro, tüm dünyada uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ve sosyal mesafe gibi önlemlerin gereksiz olduğunu ve ekonomiye darbe vurduğunu öne sürüyor. Bir an önce kısıtlamaların kaldırılması ve normal yaşama dönülmesi için sürekli baskı uyguluyor.

Onkolog olan Teich, birkaç̧ gün önce LinkedIn’de yayınladığı bir makalede, Brezilya’daki korona salgını krizinin kutuplaştırıcı bir hale büründüğünü ifade etmişti: “Sanki bir grup, insanlar ve sağlığa, bir diğer grupsa piyasa, şirketler ve paraya odaklanıyor gibi bir hal var. Ancak bu bölünmüş, düşmanca ve belki de radikal anlayış̧, topluma yardım edecek olan anlayış̧ değildir.” Faşist Bolsonaro ise Dünya Sağlık Örgütü’nce (DSÖ) önerilen mesafe kurallarının Brezilya ekonomisini yok ettiğini öne sürüyor. Kapitalist tekellerin temsilcileriyle bir araya gelen Bolsonaro, “neredeyse her şeyin açılması” gerektiği düşüncesinde olduğunu dile getirmişti.

Dünyada neredeyse uğramadık köşe bırakmayan korona salgını, Brezilya’daki Amazonların yerli halkını da tehdit ediyor. Brezilya, 300 farklı etnik kökenden 800 bin yerlinin anayurdudur. Yanomami kabilesinin nüfusunun ise 27 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Amazon ormanlarında izole ve ilkel hayat süren Yanomami adlı kabilede ilk vakalar ortaya çıkmaya başladı. Yeni ortaya çıkan hastalıklar, zamanla sürü bağışıklığı kazanan diğer toplumlara göre, dış dünyaya kapalı yaşayan yerliler için daha fazla risk oluşturuyor.

Brezilya’nın en büyük eyaleti olan Amazon’un başkenti Manaus’ta yaşayan yerli topluluk, tüm dünyayı etkileyen korona salgınına karşı, sağlık hizmetlerinden yoksun bir halde, maske ve eldiven kullanarak etnik hayatına devam ediyor. Ülke genelinde zaten sınırlı ulaşılan sağlık hizmetlerinin tümüyle kısıtlı olduğu bölgede yerli halkın salgınla mücadele imkanları da son derece sınırlı.

Latin Amerika ülkelerinden Brezilya’da korona salgınının ağır sonuçlarının yaşandığı bir dönemde, faşist devlet Başkanı Jair Bolsonaro yağma peşinde koşturuyor. Yakın dönemde Bolsonaro, Amazon ormanlarında madencilik, tarımsal faaliyetler ve hidrolik enerji üretimine izin veren ve ormanları tekellerin talanına açan tartışmalı bir yasa tasarısı gündeme getirmişti. Faşist başkan tarafından “bir rüya” olarak nitelendirilen tasarı, yerli liderler tarafından “soykırım tasarısı” olarak adlandırılıyor. Ocak ayında 600 kadar Brezilyalı yerli lider, Mato Grosso eyaletinde yaşam alanlarını tekellerin talanına açan yasayı kınamak için bir protesto gösterisi düzenlemişti.

Eski ordu artığı faşist Bolsonaro’nun başta ABD emperyalizmi olmak üzere uluslararası tekellerden tam destek görmesi boşuna değil. Faşist Başkan korona salgını gerekçesiyle ülkede ilan edilmiş olan olağanüstü hal şartlarında bile dünyanın akciğerleri olan Amazon ormanlarını kapitalist tekellerin talanına açmak için yoğun çaba sarf etmeyi sürdürüyor.