Essen'de 1 Eylül mitingi

Almanya'nın Essen kentinin Steele semtinde MLPD (Almanya Marksist Leninist Partisi), Enternasyonalist Birlik ve BİR-KAR tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle bir miting düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Eylül 2021
  • 10:16

Almanya’nın Essen kentinin Steele semtinde MLPD (Almanya Marksist Leninist Partisi), Enternasyonalist Birlik ve BİR-KAR tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle bir miting düzenlendi. Mitingin başlamasıyla beraber, “Steeler Jungs” diye adlandırılan ırkçı-faşist grup elemanlarının alanın etrafında provokasyon amaçlı toplanmaları dikkat çekti. Saat 17.30’da başlayan mitinge düzenleyicilerin yanı sıra, kadın örgütü “Courage” ve Çevre Sendikası da bayrakları ve flamalarıyla katıldılar.

Mitingin açılışı, faşizme karşı sembol bir parça haline gelen Çav Bella türküsüyle yapıldı. Dünya Barış Günü’nün tarihçesi ve bugünkü anlamı ile ilgili sunumdan sonra örgütler adına konuşmalara geçildi. Yaklaşan federal seçimlerde Enternasyonalist Liste/MLPD’nin adayı Dirk Willing, yaptığı konuşmada, uluslararası kapitalist düzenin sosyalizmi yok etmeye uğraştığı bir evrede Hitler faşizminin Stalingrad’da tarihin çöplüğüne atıldığını vurguladı. Afganistan’da da emperyalist güçlerin çabasının boşa çıktığını ve geleceğin ezilen halkların ve emekçilerin birliği ve mücadelesiyle şekilleneceğini ifade etti.

Courage adına söz alan Afgan asıllı direnişçi iki genç kadın ise, 20 yıl süren Afganistan işgalinin bilhassa kadın ve kız çocukları üzerinde nasıl bir yıkıma yol açtığını duygusal bir şekilde dile getirdiler ve konuşmalarını şu sorularla bitirdiler: “Almanya semalarında Afgan veya Suriye savaş uçaklarının uçmasını ve sokaklarınızda o sömürülen ülkelerin askerlerinin dolaşmasını nasıl karşılardınız?”

BİR-KAR temsilcisi ise Dünya Barış Günü vesilesiyle yapmış olduğu konuşmada, kapitalizmin bir sömürü ve baskı düzeni olarak bunalımlar ürettiğini ve Hitler faşizminin 1929 bunalımına bir cevap olarak tarih sahnesine sürüldüğünü dile getirdi. Emperyalist-kapitalist düzenin yine çok yönlü bunalımlar içinde bulunduğu bir tarihsel süreçten geçildiğini, Alman emperyalizminin tekrar savaş gardını aldığını vurguladı. Konuşmasının devamında, ABD ve AB emperyalizminin 20 seneden beri Afganistan’da yarattığı yıkıma değinerek, askerlerini geri çekmeleri ve ülkeyi Taliban’a bırakmalarının emperyalistlerin kirli emellerinden vazgeçtikleri anlamını taşımadığını ifade etti. Buna örnek olarak da Almanya Dışişleri Kurulu Başkanı Norbert Röttgen’in, Afganistan işgaliyle ilgili sarf ettiği, “Kimse Afganistan’a demokrasiyi getirmeyi hedeflemedi, söz konusu olan kendi çıkarlarımızdı” sözlerini hatırlattı. Alman emperyalizminin savunma hattını Hindikuştan başlattığı Güvenlik Konferansı kararlarının tazeliğini koruduğuna, olanakların yaratılması halinde yeni bir işgalin de yabana atılamayacak bir seçenek olduğuna dikkat çekerek, Alman egemen sınıflarını teşhir etti. BİR-KAR temsilcisi, gelecek bir işgalin daha vahim sonuçlara yol açacağının ve gerçek ve kalıcı bir çözümün sadece “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarıyla mümkün olabileceğinin altını çizerek sözlerini bitirdi.

Miting, saat 18.30’da devrimci şarkılarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Essen