Düsseldorf‘da “Beats & Revolution” festivali

Hafta sonunda Revolutionärer Jugendbund ve Rise up for Justice’li gençlerin düzenlediği “Beats & Revolution” festivali Düsseldorf’un Oberbilk semtinde başarıyla gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Haziran 2022
  • 08:00

Hafta sonunda Revolutionärer Jugendbund ve Rise up for Justice’li gençlerin düzenlediği “Beats & Revolution” festivali Düsseldorf’un Oberbilk semtinde başarıyla gerçekleştirildi. Geçen seneye göre daha kalabalık geçen etkinliğe yüzlerce insan katıldı. Katılımcıların çoğu gençlerden oluşmaktaydı.

Etkinlik mekanı olan Sonnenpark güneşli havanın da etkisiyle büyük bir toplanma alanına dönüştü. Festival alanında RJ, BİR-KAR, See Red, Young Struggle, SDAJ, Migrantifa, Die Linke gibi sol örgüt ve kurumlar tarafından tanıtım ve yemek stantları kuruldu. Ayrıca Akdeniz’de ölüm tehlikesi yaşayan mültecileri destekleyen yardım örgütü Sea-Eye, sınır dışı uygulamalarına karşı mücadele eden bir dernek ve bir tiyatro merkezi stant açarak kendilerini tanıttılar. Gençlerin ilgisini özellikle marksist çizgi romanlar ve film satan bir stant çekti. Festival sahnesinde “Hep beraber ırkçılığa ve polis şiddetine karşı” pankartı asılırken, alanda da “Kapitalizmi tarihe gömelim!” ve “Sosyal saldırılara ve silahlanmaya karşı!” yazılı pankartlar yer aldı.

Festivalin savaş karşıtı duruşu programda da birçok kez dile getirildi. Emperyalist savaşlara ve Alman devletinin tırmandırdığı militarizme karşı mesajlar verildi. “Defend Kurdistan” kampanyası çerçevesinde, Kürdistan’ın bombalanmasını ve Türk devletinin rolünü teşhir eden bir açıklama okundu. Almanya’da işçileri ve emekçileri zor duruma bırakan enflasyon ve pahalılaşan hayat koşulları da açıklamalara konu edildi. 

Festivalde BİR-KAR’lı bir konuşmacı tarafından da Pressan direnişiyle ilgili olarak TOMİS’in Avrupa’daki sınıf kardeşlerine, sendikalara ve kitle örgütlerine hitap eden çağrısı okundu. “İşçi sınıfı mücadele ve dayanışmayla kazanır!” başlıklı açıklamada, Pressan işçilerinin sendikalaşma çabaları, uğradıkları haksızlık ve baskıların yanı sıra işten atılmaları ve direniş sürecine dair bilgiler aktarıldı. Ayrıca Pressan’ın Mercedes, Brose, Toyota, Tofaş, Ford, Temsa, Otoyol, Anadolu Isuzu gibi büyük tekellere üretim yaptığı hatırlatılarak, Avrupa’daki işçi ve emekçilere eylemli destek ve enternasyonal dayanışmaya çağrı yapıldı. Konuşmayı ilgiyle takip eden ve çağırıyı olumlu karşılayan birçok kişi bağış vererek direnişe destek sundu.

Etkinlik çeşitli müzik tarzlarından oluşan bir programa sahipti. RJ’li bir gencin Türkçe ve Ermenice türküleri ve 5000 Miles grubunun Kürtçe halay müziğinden New York'lu Akanni’nin Hip Hop’u veya Tenor ile S. Castro’nun anti-kapitalist rapine kadar kitleye ve özellikle gençlere zengin bir program sunuldu. Coşkulu kitle halaylar ve sloganlarla etkinliğin baştan sonuna kadar canlı geçmesini sağladı. Oldukça memnun kalan katılımcılar teşekkür edip seneye de festivale katılacaklarını dile getirdiler.

Kızıl Bayrak / Düsseldorf