Sudan’da doktorlar greve gitti
Sudan’da binlerce doktor korona salgını karşısında ülkenin sağlık sistemindeki koşulları protesto ederek greve gitti. Doktorlar bir yıldır maaşlarını alamazken, bazı hastanelerde sağlık personeli için koruyucu maske bile bulunmuyor. Çoğuna henüz aşı yapılmadı. Sendika temsilcilerinin yaptığı açıklamaya göre, çoğu 50 ila 60 yaşları arasında olan 200 sağlık çalışanı koronavirüsten hayatını kaybetti.
Zambiya’da madencilerden grev ve blokaj eylemleri
Afrika ülkesi Zambiya’da Kongo sınırına yakın Chingola’daki Konkola Bakır Madeni (KCM) şirketinin madenlerinde yaklaşık 2.000 sözleşmeli işçi, daha iyi çalışma saatleri, daha yüksek ücretler ve daha iyi çalışma koşulları için 13 Nisan 2021 Salı günü greve başladı. Grevci işçiler yollarda blokaj eylemleri yaparak yolları kapattılar. Bunlardan 20 işçi “düzeni bozduğu” gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı. Grev Cuma gününe kadar sürdü.
Hindistan’da otobüs şoförlerinden grev
Hindistan’da Karnataka eyelatinde devlete ait dört otobüs şirketinde çalışan şoförler 7 Nisan Çarşamba günü greve çıktı. Grev, tüm eyalette ve başkent Bengaluru’da toplu taşımayı büyük ölçüde felç etti. Otobüs şirketinde toplam 130.000 kişi istihdam ediliyor. Otobüs şoförleri sendikası vadedilen ücret artışının uygulanmasını talep ediyor. Ayrıca birçok otobüs şoförü Mart ayı ücretlerini henüz almadı. Pandemiyi ve finansal durumu bahane eden eyalet yönetimi, grev sırasında şoförlere ücretlerini ödememe tehdidinde bulundu. İşçiler her türlü karalamalara, hedef göstermelere ve saldırılara rağmen grevlerini sürdürüyor.
Almanya’da et endüstrisinde grev
Almanya’nın Aşağı Saksonya ve Bavyera eyaletlerinde et endüstrisinde çalışan işçiler 14 Nisan günü grev yaptı. Yemek-gurme-restoranlar Sendikasının (NGG) yaptığı açıklamaya göre, Cloppenburg bölgesindeki Essen’deki ve Waldkraiburg’daki (Mühldorf am Inn bölgesi) Vion’daki Danimarka Crown mezbahalarında çalışan işçiler sabah saat 04.00’te iş bıraktı.
Mart ayının sonunda, yeni bir görüşme tarihi belirlenmeden yaklaşık 160.000 çalışanın toplu iş sözleşmesi süreci durdurulmuştu. NGG, saatte 12,50 avrodan başlayan üç kademeli bir asgari ücret anlaşması çağrısında bulunurken, işverenler derneği 10,50 avro teklif ediyor.
Yunanistan’da yüksek okul yasasına karşı protestolar sürüyor
Yunanistan’da öğrenciler kampüslere polisin yerleştirilmesini ve öğrenim süresinin kısaltılmasını protesto etmeyi sürdürüyor. 15 Nisan Perşembe günü binlerce lise ve yüksek okul öğrencisi, parlamentodan geçen yasaya karşı yürüyüş düzenledi. Eylemlere Atina’da 2.000, Selanik’te 7.000 üzerinde gösterici katıldı. Selanik’te polis gösteriye saldırdı ve göstericilere karşı ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullandı.