Dortmund’da binlerce kişi neo-Nazilere karşı sokaktaydı

Almanya'nın Dortmund kentinde binlerce kişi, faşist çetelerin yürüyüşüne karşı eylemler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Nisan 2018
  • 07:16

Bu hafta sonu yaklaşık 4 bin kişi, neo-Nazilerin Avrupa genelinden katılımla Dortmund’da düzenledikleri “Avrupa uyan!” yürüyüşüne karşı gün boyu eylemler gerçekleştirdi.

Neo-Nazilerin gösterisi için öncesinde Avrupa çapında yoğun bir propaganda yürütüldü. Rusya, Bulgaristan, Norveç ve Macaristan gibi ülkelerdeki faşistler propaganda için sosyal medyadan sürekli video paylaştılar. Tüm çabalarına rağmen sadece yaklaşık 600 kişi toplanabilmişti. Kendi yayın organlarının açıklamalarına göre “Avrupa uyan!” eylemi son 10 yılın en güçlü eylemlerinden biri sayılıyor. Ayrıca bu eylemin son olmayacağı ve gelecekte bu türlü eylemlerin daha sık yapılacağı vurgulanıyor.

Faşistler ancak polisin her bakımdan seferberliği sayesinde yürüyebildiler. Aynı günde Dortmund’da faşistlere karşı iki ayrı eylem gerçekleşti. Saat 12.30’da düzen partileri ve sendikalar neo-Nazilerin yürüyüş rotasından uzak bir yerde bir yürüyüş yaptılar. İçinde birçok ilerici gençlik örgütü ve Antifa gruplarının bulunduğu “BlockaDO” birliği ise neo-Nazilerin rotasının yakınlarında saat 11.00’de bir miting planlamıştı. Ancak BlockaDO’daki grupların miting alanına ulaşması polisler tarafından engellendi. BlockaDO grupları miting alanına giden bütün yollardan polis barikatlarını zorladılar, ancak polis her bir sokak başına TOMA’lar dizmişti ve eylemcilerin yaklaştığı anda polis ekipleri saldırıya geçiyordu. Eylem boyunca polisler aniden kitlenin içine girip tek tek kişileri gözaltına alıyor ve çoğunlukla gençlerden oluşan eylemcilerin gözünü korkutmak için her taraftan kameralarla çekim yapıyordu.

Dortmund gibi bir şehirde, neo-Nazilerin eylemlerine izin verilmesi, Dortmund’da yaşayan sıradan insanlara rahatsızlık vermenin yanı sıra, bir korku atmosferi oluşturuyor. Neo-Nazilerin Dortmund’da yaratığı izler çok derin. Her sene en az bir skandala sahne olan şehirde derin bir ırkçılık ve Nazi sorunu göze çarpıyor. Daha geçen sene Sol Parti gençlikten bir genç kendi evi önünde neo-Naziler tarafından bıçaklandı. Yine evli ve üç çocuk babası olan Mehmet Kubaşık, büfe önünde NSU tarafından katledildi. Ayrıca şehrin belli semtlerini neo-Naziler kontrol ediyor ve birçok yabancı için bu semtler tehlikeli bölge durumunda. Bunu denemek isteyen sokak röportajcıları dövülüp geri gönderiliyor.

Bunlara rağmen yine de eylemlerde dayanışma ve duyarlılık sayesinde Nazilere geçit verilmemeye çalışılıyor. Onlardan fazla ve daha güçlü olan anti-faşistler bu hafta sonu sınırlı da olsa bunu göstermiş oldu.

Revolutionärer Jugendbund (Devrimci Gençlik Birliği) yaklaşık iki ay süren ön çalışmalar sayesinde geniş bir katılım sağladı ve eylemle yön vermede inisiyatif sergiledi.

Revolutionärer Jugendbund