DEV TEKSTİL ile dayanışmaya!

Sendikacı yoldaşlarımızla tam ve eksiksiz dayanışmamızı iletiyoruz! Başta DEV TEKSTİL olmak üzere adalet, sosyal haklar ve özgürlük için mücadele eden herkesle dayanış içinde olduğumuzu belirtiyoruz.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Haziran 2023
  • 19:30

14 Haziran Çarşamba, sabahın erken saatlerinde DEV TEKSTİL’in  temsilcisi ve çalışanı evleri basılarak gözaltına alındı.

Sizlere bu cümleleri yazdığımız ana kadar, bu gözaltının nedenine dair hiçbir resmi açıklama yapılmamıştı. Sonuç olarak sendikacılar iki gün sonra serbest bırakıldı. Şimdilik yoldaşlarımıza veya sendikaya karşı hiçbir suçlama bulunmamaktadır, fakat tetikte kalmaya devam edeceğiz.

İki yoldaşımızın gözaltına alınmasından hemen sonra, Çorlu’daki (Tekirdağ bölgesi) DEV TEKSTİL'e baskın düzenlendi. Polis kitap, broşür, afiş ve sendikal bilgilendirmeyle ilgili diğer materyallere el koydu.

Çorlu’daki DEV TEKSTİL bu tür anti-sendikal baskıyı bu son senelerde iki kez yaşamış oldu. Baskınlar her defasında aynı yöntemle, yoldaşların gözaltına alınması, sendika baskını ve sendikal bilgilendirme materyallerine el konulmasıyla gerçekleştiriliyor. 2019’da 22 kişi aynı şekilde gözaltına alınmış, sendikayı “silahlı örgüt” yararına kullandıkları iddiasıyla 7 kişi tutuklanıp, duruşma gününe kadar aylarca hapiste tutulmuştu.  

Bu tarz operasyonlar ve devamındaki suçlamaların biçimsizliği o kadar bariz ki, Türkiye’deki otoriter, sendika düşmanı devletin adaleti bile yoldaşlarımızı temize çıkarmak zorunda kalıyor. Bunlar her şeyden önce sendikacıların gözünü korkutmaya ve işçileri sendikaya üye olmaktan vazgeçirmeye yönelik yapılan saldırılardır.

***

DEV TEKSTİL, tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir taban sendikasıdır ve 2014’de GREIF Fabrikası’ndaki grev, direniş ve işgal eyleminden sonra kurulmuştur. (GREIF, dünyada çuval üreten en büyük şirkettir. Senelik 18 milyar dolar ciro yapıyor). Daha sonra fabrikanın polis saldırısıyla boşaltılması, yüzlerce işçinin işten atılması, şirketin en büyük tesisi için 2 aylık lokavt ile mücadele bastırılır. Buna rağmen taşeronluk kaldırılır, yeni işe başlayanlar ile işten atılmayanlar ücret artışlarından ve ikramiyelerden yararlanır.

DEV TEKSTİL'e ve genel olarak sendikal faaliyete karşı yapılan sendika düşmanı ve anti-demokratik saldırılıyı şiddetle kınıyoruz. İşçi ve emekçi örgütlerine ve ilerici güçlere karşı yapılan sistematik baskı ve zorbalığa bir an önce son verilmeli. İsviçre ve Avrupa hükümetlerinin Erdoğan’ın gerici rejimiyle uzlaşmalara son vermesi gerekiyor.

Sendikacı yoldaşlarımızla tam ve eksiksiz dayanışmamızı iletiyoruz! Başta DEV TEKSTİL olmak üzere adalet, sosyal haklar ve özgürlük için mücadele eden herkesle dayanış içinde olduğumuzu belirtiyoruz.

Syndibasa – Taban Sendikaları İttifakı (İsviçre):

- Avenir Syndical (AS)

- Fédération syndicale SUD

- Freie ArbeiterInnen Union (FAU)

-  Gewerkschaft Basis 21

- Interprofessionelle Gewerkschaft der ArbeiterInnen (IGA)

- Industrial Workers of the World (IWW-JAM)

- Syndicat Autonome des postiers/ères (SAP)