Burkina Faso’da 3 milyon insan açlık tehdidi altında

Burkina Faso, dünyanın en fakir ülkelerinden biridir. Son yıllarda, ülkenin kuzeyi, özelliklede birkaç şiddetli kuraklıktan ağır etkilendi. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak, Sahra’nın güneyindeki Sahel bölgesi giderek çölleşme tehdidi altındadır. Bölgede binlerce insanın kaçtığı cihatçı şiddet durumu daha da ağırlaştırıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Ağustos 2020
  • 14:19

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP)  bu yılın Nisan ayında sunduğu bir raporda, koronavirüs salgını ve bunun ekonomik sonuçları nedeniyle yetersiz beslenen insan sayısının dünya çapında neredeyse iki katına çıkabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Sağlıklı yaşayacak kadar yemek yiyemeyen ya da açlıktan ölen insan sayısının 2020’de 265 milyona fırlayabileceği belirtildi. Geçen yıl, dünya çapında akut yeterli gıda eksikliği olan insanların sayısı 135 milyondu. 

Yardım kuruluşlarına göre, koronavirüs salgını Batı Afrika’da yaklaşmakta olan açlık krizini şiddetlendiriyor. Batı Afrika Ekonomik Topluluğu, (ECOWAS) bölgedeki gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme tehdidi altındaki insan sayısının Haziran ve Ağustos arasında 17 milyondan 50 milyona yükselebileceğini ileri sürmüştü. Oxfam, Care, Save the Children ve Action Against Hunger da dahil olmak üzere sekiz yardım kuruluşu, pandeminin bölgedeki zaten çok kırılgan olan gıda durumunu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Gıdaya erişimin hem şehirlerde hem de kırsal alanlarda daha zor hale geldiğini belirten kuruluşlar, fiyatların yükseldiğini ve pek çok temel gıda ürünlerinin neredeyse hiç bulunmadığını belirtiyor. Daha temel sebeplerin yanı sıra, sokağa çıkma yasakları ve sınır kapatmaları gibi korona virüsünü içerecek kısıtlayıcı tedbirlerin de bunda rol oynadığı ileri sürülüyor.

İlgili yardim kuruluşlarına göre dünyanın en yoksul ülkesi olan Burkina Faso, en zor durumda olan ülkeler arasında bulunuyor.

Dünya Gıda Programı ve Tarım Örgütü’nden uyarı

Dünya Gıda Programı ve Tarım Örgütü, Eylül ayında hasat mevsiminin sona ermesinin ardından gıda krizi konusunda uyarıda bulundu. Korona salgını, yoksulluk ve kuraklıkla karakterize olan ülkede durumu daha da kötüleştirdi. Dünya Gıda Programına göre, krizi önlemek için yaklaşık 43 milyon euro acil yardıma ihtiyaç duyuluyor.

Burkina Faso, dünyanın en fakir ülkelerinden biridir. Son yıllarda, ülkenin kuzeyi, özelliklede birkaç şiddetli kuraklıktan ağır etkilendi. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak, Sahra’nın güneyindeki Sahel bölgesi giderek çölleşme tehdidi altındadır. Bölgede binlerce insanın kaçtığı cihatçı şiddet durumu daha da ağırlaştırıyor.

Birleşmiş Milletler Batı Afrika, Burkina Faso’da bir gıda krizi konusunda uyarıda bulundu. Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Eylül ayında hasat sezonunun bitiminden sonra ülkede üç milyondan fazla insanın akut gıda güvensizliğinden etkilenebileceğini söyledi. Korona salgını, ülkede yoksulluk ve kuraklıktan etkilenen durumu daha da kötüleştirdi.

İnsanlar cihatçı gruplardan kaçıyor

Ayrıca ülkede yaşanan cihatçı şiddet ve cinayetler de durumu kötüleştiren önemli bir faktör kabul ediliyor. Zira nüfusun çoğunluğunun Müslüman olduğu Burkina Faso’da, son yıllarda giderek artan şekilde cihatçı saldırılar yaşanıyor. 

Cihatçı şiddetten kaynaklı olarak bir milyondan fazla insanın kaçtığı ileri sürülüyor. BM mülteci ajansı UNHCR’ye göre, dünyada en hızlı büyüyen insani krizlerden biri bu ülkede yaşanıyor.

WFP ve FAO, ülkenin kuzey Sahel bölgesindeki durumu özellikle dramatik olarak değerlendiriyor. Oudalan ve Soum illerinde nüfusun yaklaşık yüzde üçü akut yetersiz beslenme riski altında bulunuyor.  

Kapitalizm açlıktan öldürüyor

Bir taraftan muazzam bir servet ve bolluk, öte taraftan da mutlak yada nispi yoksulluk üreten kapitalist sistem altındaki dünyamız, insanlığın ezici bir bölümünü sürekli yoksullaştırıyor. Zenginleşen dünyada yoksulluk ve açlık küreselleşiyor. Oysa insanlık tarihi içinde hiç bir zaman buğünkü kadar bir zenginlik ve bolluk birikmemişti. Ama biriken muazzam zenginliğe rağman milyarlarca insan temel beslenme, barınma ve sağlık imkanlarından yoksun olarak yaşamakta, yüz milyonlarcası işsizlik ve yoksulluk kıskancında tüketilmekte, on milyonlarcası ise açlıktan ölmektedir.

Bu akıldışılığın, bu dehşetin gerisinde kapitalizmin temel işleyiş mantığı ve karekteristik özelliği yatmaktadır.