Brezilya'da GM işçileri saldırıya karşı grev kararı aldılar

General Motors'un Brezilya'daki üç fabrikasında çalışan işçiler 23 Ekim Pazartesi gününden bu yana toplu işten çıkarmalara karşı süresiz grevdeler.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Ekim 2023
  • 23:00

General Motors'un Brezilya'daki üç fabrikasında çalışan işçiler 23 Ekim Pazartesi gününden bu yana toplu işten çıkarmalara karşı süresiz grevdeler.

GM, cumartesi günü erken saatlerde Sao Paulo'daki Sao Jose dos Campos, Sao Caetano ve Mogi das Cruzes fabrikalarında çalışan işçilerin bir kısmına telgraf veya e-posta ile işten çıkarıldıklarını bildirdi. Şirketin bu pervasız uygulaması Brezilya iş yasalarını hiçe sayıyor. GM kapitalistleri Temmuz 2023 gibi yakın bir tarihte sendikayla yaptıkları anlaşmayı da küstahça çiğnediler. Zira o anlaşmaya göre iki fabrikada çalışan işçilerin bir kısmının “geçici kısa süreli çalışması” karşılığında 2024 yılına kadar hiçbir işçi işten çıkarılmayacak.

GM’nin bu pervasızlığına öfkelenen işçiler, pazar günü düzenledikleri olağanüstü fabrika toplantılarında bir araya gelerek kapitalistin saldırısına karşı derhal greve gitme kararı aldılar.

Pazartesi günü, her üç fabrikadaki toplam 12 bin işçi yapılan toplantılarda oybirliğiyle greve çıkma kararını onayladılar. İşçiler, tüm işten çıkarmalar geri çekilene, 2024 ortasına kadar işten çıkarma yapılmayacağına dair güvence verilene kadar işbaşı yapmayacaklarını ilan etiler.

Üç farklı konfederasyona, Sao Caetano do Sul, Sao Jose dos Campos ve Sao Paulo / Mogi das Cruzes'e üye olan metal işçileri sendikal farklılıklarına rağmen güçlerini ortak komitelerde birleştirdiler. İşçilerin bu kararlı duruşu sendikaları da ortak davranmaya ve ortak bir açıklama yapmaya zorladı. Üç konfederasyon tarafından yapılan ortak açıklamada greve destek verildi ve kapitalistin yalanlarını ortaya koyan şu ifadeler kullanıldı:

“İşten çıkarmalar haklı gösterilemez. Otomobil üreticisi satışların azaldığını iddia ediyor. Ancak tam tersine, bu yılın Nisan ve haziran ayları arasında GM, Brezilya satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.18'lik bir artış kaydetti.”

Sendikalar, şirketin 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51,6 artışla 2,57 milyar dolar net kâr elde ettiğini belirttiler.

Farklı sendikalara üye olsalar da taban örgütlerinde birliği sağlayan işçiler, toplu işten çıkarmaya karşı Sao Caetano, Sao Jose dos Campos ve Mogi das Cruzes'deki GM fabrikalarında başlattıkları süresiz/birleşik grevi kararlılıkla sürdürüyorlar.

Dayanışma mesajları ve daha fazla bilgi için iletişim adresileri:

Sao Jose dos Campos Metal İşçileri Sendikası:

secretaria@sindmetalsjc.org.br

Sao Caetano do Sul Metal İşçileri Sendikası:

sindicato@metalurgicoscsul.org.br

Metal İşçileri Sendikası Mogi das Cruzes/ Sao Paulo