Sömürüde kural tanımazlığın adı: General Motors

Hindistan Ulusal İşçi Sendikaları Kongresi (INTUC), General Motors’un Hindistan’da bulunan Halol kentindeki fabrikanın kapatılması planıyla ilgili açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Ocak 2016
  • 11:26

Hindistan Ulusal İşçi Sendikaları Kongresi (INTUC), General Motors’un (GM) Hindistan’da Vadodara yakınında bulunan Halol kentindeki işletmesini kapatmayı planladığını duyurdu. Halol kentindeki GM işletmesindeki çalışma koşullarının ağırlığına, taşeronluğun yaygınlığına ve ücretlerin düşük olmasına dikkat çeken sendika, GM'nin kuruluş sürecinde devletten aldığı teşvik ve desteğe dikkat çekerek, sermayenin ağır sömürü koşullarını kendi hükümetleriyle hayata geçirdiklerini vurguladı.

INTUC, İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu’na (BİR-KAR) ve Metal İşçileri Birliği’ne (MİB) de ilettiği açıklamada enternasyonal dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“ABD otomobil devi General Motors (GM) Hindistan'ın, Vadodara yakınında bulunan Halol kentindeki üretim tesisini kapatmayı planlıyor. GM 1986 yılında üretim ünitesini kurmak için fabrika arazisini devletten bedava denecek sembolik bir fiyata satın aldı. Dahası, şirket aynı zamanda beş yıl süreyle vergiden muaf tutuldu, ayrıca ihracat teşvikinden yararlandı. Tarım alanlarını yok ederek 200 dönüm arazi üzerinde GM fabrikasını kurulmuştur. Bu tesislerde günde değişik modellerde 200 araba üretilmektedir. İşçinin günlük çalışma süresi 9 saattir. A grubunda çalışan işçinin saat ücreti 1,60 Avro ( 5,10 TL) iken B grubundaki işçilerin saat ücreti ise 0,44 Avrodur (1,41 TL). GM böylece, 1976’da çıkartılan ‘eşit işe eşit ücret yasası’nı da arsızca çiğnemektedir.

“Fabrika sahiplerinin kârları yıllardır sorunsuz bir şekilde artsa da, yönetim çalışanların iş güvenliği ve sağlık sorunlarının düzeltilmesi için hiçbir zaman istekli olmadı. İşçilerin koşulları kesinlikle acınacak durumda ve hatta ABD'de GM tarafından gönderilen çalışma normlarına da uygun değildir. Her yıl ortalama üç büyük iş kazası bu fabrikada gerçekleşiyor. Ayrıca, işçilerin % 25'i ana sağlık sorunlarından muzdarip. Olumsuz koşullarda sürekli çalışma nedeniyle sırt ağrısı, omurilik, uyku bozukluğu ve bel fıtığı hastalıkları yaygındır. Otomotiv fabrikalarında çalışan işçilerin yaklaşık %25'i aynı hastalıklardan şikayetçidir. Ağır sağlık sorunları olan işçilere tıbbi yardım, uygun tedavi sağlamak veya hafif işler vermek yerine ağrı kesicilerle durumları geçiştirilmektedir. Sağlık sorunları devam eden işçiler, hiçbir hak verilmeden işten atılmaktadır. Lojistik, imalat vb. alanlarda 10 yıl çalışan (sözleşmeli işçiler) herhangi bir nedenden işten çıkarılan, çıkan, veya emekliye ayrılana hiçbir ödeme yapılmamaktadır.

“1600 işçinin çalıştığı GM'de 269 işçi, insanlık dışı çalışma koşullarının ortaya çıkardığı sağlık sorunları nedeniyle şikayette bulundu.

“Halol Fabrikası'nda çalışan işçilerin 800'ü sürekli olarak ve geriye kalan 800 işçi ise geçici sözleşmeye dayalı olmak üzere 1600 işçi çalışmaktadır. İşçilerin hepsi 2010 yılında sendikaya üye oldular. Sendika aşağıdaki taleplerle eylem ve grev yaptı:

“(1) 600 geçici işçi ile sürekli iş anlaşması yapılsın
(2) Eşit işe eşit ücret.
(3) Daha fazla iş yükü demek olan, şirketin %20 daha fazla üretim talebi durdurulsun
(4)Omurilikleri zedelenen, sürekli sırt ağrısı sorunu yaşayan 269 işçinin sağlık ve güvenlik koşulları iyileştirilsin.
(5) İşçilerin 17 Kg’dan daha fazla ağırlıkları kaldırmaları Fabrika Yasası gereğince yasaklansın.
(6) İş hükümleri uyarınca ücretler zamanında ödensin.

“Yönetim yukarıdaki talepleri dikkate almak yerine geçici işçilerin önemli bir bölümünün işine son verdi. Fabrikanın Haziran 2016 yılında kapatılması tartışılırken, bu durumda da yalnızca 1600 işçi işini kaybetmeyecek, yan sanayide çalışan 7000 işçi de işini kaybedecektir.

“Sendika olarak GM'nin işçi düşmanı davranışlarını protesto ediyoruz. Otomotiv şirketlerini, merkezlerinin bulunduğu ülkelerde bağlı oldukları kurallara uymaya ve aynı standartları uygulamaya çağırıyoruz. Bu taleplerin kabul edilmesi ancak GM yönetimi üzerindeki işçi sınıfı hareketinin enternasyonal baskısının arttırılmasıyla başarılacaktır. Sendika olarak dostlarımızı dayanışmaya ve baskıyı arttırmaya çağırıyoruz...

GM Halol Fabrikası Gujarat Kamdar Mandal Birliği

Genel ve Hindistan Ulusal İşçi Sendikaları Kongresi (INTUC) Ulusal Sekreteri

Nihil MEHTA”

Kızıl Bayrak / Almanya