Ford Otosan'da salgın hızla yayılıyor

Ford Otosan’da yüzlerce işçide koronavirüs olduğu konuşuluyor. Metal İşçileri Birliği “Ford Otosan'da derhal herkese test yapılmalı ve işçilere ücretli izin verilmelidir” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Eylül 2020
  • 15:49

Metal İşçileri Birliği’ne (MİB) ulaşan işçiler, Koç Grubuna ait Ford Otosan’da koronavirüs salgınının hızla yayıldığını belirterek tepkilerini dile getirdi. Fabrikada yeterli önlem alınmadığını belirten işçiler salgının yayılması konusunda hep kendilerinin suçlandığını ifade ettiler. 

Ford Otosan’daki tabloyu dile getiren bir işçi MİB’e gönderdiği mesajda şunları dile getirdi:

“Haydar bey çark dönecek diye insan hayatını hiçe sayıp boyuna üretimi hızlandırıp araç sayısını yükseltmenin pesinde. İsçiler tedirgin.

Bütün önlemleri operatör alacak. Hep biz suçluyuz(?) Hep biz taşın altına elimizi sokacağız.

İnsanlar yürüyen banda parça yetiştireceğim diye üst üste çalışıyor. Mesafe falan yok anlayacağınız.

Sadece her şey göstermelik. Oturma alanları göstermelik. Sosyal alanlar göstermelik. Bandda zaten hep birlikte çalışıyoruz.”

Ayrıca fabrikada test yapılanlardan en az 300’ünün pozitif olduğu konuşuluyor. Ama işçiler bu sayının daha fazla olabileceğini söylüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan MİB Ford işçilerine seslenerek “Bu duruma ses çıkarmak her bir işçinin görevidir” dedi.

MİB’in açıklamasının tamamı şu şekilde:

Ford Otosan'da derhal herkese test yapılmalı ve işçilere ücretli izin verilmelidir!

Ford Otosan fabrikasında Covid-19 salgını işçiler arasında hızla yayılmaya devam ediyor. Koç grubunun üretim hırsı işçilerin hastalığa yakalanmasına davetiye çıkarıyor. Sözde alınan önlemler işçilerin hastalığa yakalanmasını engellemiyor. Bunun sonucunda neredeyse tüm bölümlerde işçilerin testleri pozitif çıkıyor. Yönetim işçilere şeffaf bir şekilde açıklama yapmıyor. Ama işçilerin tahminine göre toplam vaka sayısı 300'ün üzerinde.

İşbirlikçi Türk Metal ise bu duruma sessiz kalıyor. Bütün suçu ekmeği ile tehdit edilen Ford Otosan işçisine yüklüyorlar!

Ford Otosan işçisi arkadaşlar!

Fabrikada siz işçilerin, evlerinizde ailenizin ve sevdiklerinizin, dışarıda ise tüm toplumun canı tehlike altıdadır! Yönetim sizlerden bilgi saklayarak ve gerçeği öğrenmenizi engelleyerek üretimin devam etmesini istiyor!

Bu duruma ses çıkarmak her bir işçinin görevidir. Çünkü tehlike büyüktür. Fabrikada temaslılar hala çalışmaya devam etmektedir. Bunun süresini düşününce artık fabrikadaki her bir işçi ve ailesi koronavirüs temaslısı ya da hastası olabilir.

Bu nedenle derhal herkese test yapılmalı ve tüm işçiler 14 günlük karantinaya ücretli izinle gönderilmelidir.