“Bir milyardan fazla kadın yetersiz besleniyor”

Günümüzde tüm insanların refah ve mutluluk içerisinde yaşayabileceğini mümkün kılan muazzam bir bolluk ve zenginlik oluşmuş durumda. Fakat bu zenginlik üzerinde bir avuç asalağın özel mülkiyet tekeli bulunduğu için, insanlığın ezici bölümü bugünkü perişanlığı, yoksulluğu ve açlığı yaşamaktadır.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Mart 2023
  • 15:52

Kapitalizmin vardığı bugünkü gelişme aşamasında muazzam bir servet birikimi oluşmuş bulunuyor. Öte yandan mutlak ya da nispi yoksulluk da hüküm sürüyor. Sürekli zenginleşen dünyamızda nüfusun ezici bir bölümü yetersiz beslenmeden, sürekli yoksullaşmadan ve açlıktan muzdarip. Zenginleşen dünyada, yetersiz beslenme, yoksulluk ve açlık küreselleşmiş ve ürkütücü boyutlara varmış durumda. Dünyanın bazı bölgelerinde ve ülkelerinde milyonlarca insan kıtlıktan, açlıktan, yoksulluktan ve önlenebilir hastalıklardan dolayı ölüyor. Burjuva kurumlarca yayınlanan raporlar da bu temel gerçekleri doğruluyor.

UNICEF’in “Yetersiz Beslenen ve Gözden Kaçan: Ergen Kız ve Kadınların Küresel Beslenme Krizi” raporu yayınladı. Rapor, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle kız çocuklarının ve kadınların beslenme durumunun iyileştirilmesi için acil çağrıda bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu tarafından bugün dünya çapında yayınlanan bir rapor, 2020’den bu yana 12 ülkede akut yetersiz beslenmeden muzdarip hamile ve emziren annelerin sayısının yüzde 25 arttığını gösteriyor. Küresel gıda ve beslenme krizinden en çok etkilenen bu ülkelerde 6,9 milyon ergen kadın ve kız çocuğu akut yetersiz besleniyor. Bu sayı 2020’de 5,5 milyondu. Rapor, 15 ila 49 yaş arasındaki kadın ve kız çocuklarına atıfta bulunuyor. Akut yetersiz beslenen anne adaylarının ve emziren annelerin sayısı 2020’den bu yana yüzde 25 arttı.

12 ülke Afganistan, Burkina Faso, Çad, Etiyopya, Kenya, Mali, Nijer, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Sudan ve Yemen, Ukrayna’daki savaş ve bazı ülkelerde devam eden kuraklık, çatışma ve istikrarsızlıkla birleşen küresel bir gıda krizinin merkez üssündeler. UNICEF’in raporu, çoklu krizlerin ve devam eden cinsiyet eşitsizliğinin ergen kızların ve kadınların beslenme durumunu kötüleştirmeye devam ettiği konusunda uyarıda bulunuyor. Son 20 yılda bu alanda çok az ilerleme kaydedildiği söyleniyor. 2021’de erkeklerden 126 milyon daha fazla kadın gıda güvencesinden yoksundu. 2019’da bu, 49 milyondu. Bu, gıda güvensizliğindeki cinsiyet farkını iki katından fazla artırdığını göstermektedir. 

Rapora göre, dünya çapında 1 milyardan fazla ergen kız ve kadın, yetersiz kilo ve yetersiz büyüme, mikro besin eksiklikleri ve anemi (düşük kan sayımı) dahil olmak üzere yetersiz beslenmeden acı çekmektedir. Güney Asya ve Sahra Altı Afrika’daki ergenlik çağındaki kızlar ve kadınlar, gıda krizinden en çok etkilenenlerdendir. Bunun sağlıkları ve yaşamları için yıkıcı sonuçları vardır. Rapora göre bu durumda, kadın ve kızların bağışıklık sistemleri zayıflamakta ve bilişsel gelişimleri bozulmaktadır. Örneğin hamilelik ve doğum sırasında yaşamı tehdit eden komplikasyonlar açısından yüksek risk altındadırlar.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, “Küresel açlık krizi, milyonlarca anne ve çocuğu açlık ve ciddi yetersiz beslenme ile baş başa bırakıyor” diyor ve ekliyor: “Uluslararası toplum şimdi karşı önlem almazsa, sonuçları nesiller boyu sürebilir.” Russell, yanı sıra “Kız çocukları ve kadınların dengeli bir diyete erişimi olmadığında, bu durum cinsiyet eşitsizliğini daha da şiddetlendiriyor” gerçeğine dikkat çekiyor.

Kız çocukları ve kadınlar yetersiz beslendiğinde, sonuçlar geniş kapsamlıdır. Bunlardan bazıları, kız çocuklarının hayatta kalması, büyümesi, öğrenme fırsatları ve gelecekteki geliri için tehlikeli ve geri döndürülemez sonuçlar doğurabilir. Küresel olarak, iki yaşın altındaki 51 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle yaşlarına göre çok küçük olan bodurluktan muzdariptir.

Mevcut rapor, ergenlik çağındaki kızlar ve kadınlar için beslenme, sağlık ve sosyal koruma sistemlerinin dönüştürülmesi çağrısında bulunuyor ve talepler içeriyor. Bu talepler şöyle ifade ediliyor:

1- Kız çocukları ve kadınlar için besleyici, güvenli ve uygun fiyatlı yiyeceklere erişime öncelik verilmesi.

2- Kız çocuklarında ve kadınlarda mikro besin eksikliklerini ve anemiyi azaltmak için un, yemeklik yağ ve tuz gibi gıdaları besinlerle güçlendirmek için yasal olarak bağlayıcı önlemler üzerinde anlaşmaya varılması.

3- Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ergen kızların ve kadınların hem hamilelik öncesi hem de hamilelik ve emzirme sırasında temel beslenme hizmetlerine ücretsiz erişimlerinin sağlanması.

4- Besleyici ve dengeli bir diyete erişimlerini iyileştirmek için nakit yardımı ve kuponlar da dahil olmak üzere en savunmasız kız çocukları ve kadınlara yönelik sosyal koruma programlarını genişletilmesi vb…

Günümüzde tüm insanların refah ve mutluluk içerisinde yaşayabileceğini mümkün kılan muazzam bir bolluk ve zenginlik oluşmuş durumda. Fakat bu zenginlik üzerinde bir avuç asalağın özel mülkiyet tekeli bulunduğu için, insanlığın ezici bölümü bugünkü perişanlığı, yoksulluğu ve açlığı yaşamaktadır. Bu çelişki kapitalizmi aşarak çözülebilir.