Beyrut’ta barışçıl gösteriye silahlı saldırı

Emperyalist/siyonist güçlerle Lübnan’daki suç ortakları, uzun süreden beri Hizbullah’ı iç çatışmaya sürüklemek için kirli provokasyonlar tezgahlıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Ekim 2021
  • 17:45

Geçen yıl Beyrut Limanı’nda gerçekleşen patlamayla ilgili devam eden davanın duruşması bu sabah yapılacaktı. Savcı, güdümlü olduğu ve soruşturmayı saptırdığı gerekçesiyle Hizbullah’a yakın güçler tarafından protesto edildi. Protesto için adliye binası önünde toplanan kitleye etraftaki binalarda pusu kuran keskin nişancılar tarafından ateş açıldı. İlk haberlere göre 6 kişi hayatını kaybederken, 60’ı aşkın kişi de yaralandı. Saldırıya uğrayan göstericilerin de karşılık verdiği ve olayın silahlı çatışmaya dönüştüğü bildirildi.

Barışçıl gösteriye ateş açılması Lübnan’da alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Dengelerin bıçak sırtında olduğu ülkede, ABD güdümlü güçlerin iç çatışmaları kışkırtmak için sık sık girişimlerde bulunması, doğal olarak kaygıları arttırıyor. Nitekim saldırının ardından yapılan ilk açıklamalarda, özellikle fitne ve iç çatışma konusunda uyarılar yapıldı.

Saldırının hemen ardından Lübnan ordusunun bölgeye intikal ettiği, keskin nişancıların saklandıkları binaların kuşatıldığı ve bir saldırganın yakalandığı bildirildi. Olaylarla ilgili bir açıklama yayınlayan ordu kaynakları, silah kullananlara ateş açılacağı uyarısında bulundu.

***

Saldırının ardından yapılan ilk açıklamalarda, Lübnan’da dökülen her damla kandan sorumlu tutulan ABD’nin Beyrut’taki büyükelçiliği, iç savaş kışkırtmakla itham edildi. Saldırıyı protesto eden açıklamalarda dikkat çeken bir diğer nokta ise, davaya bakan savcının azledilmesi ve sıkı bir sorgudan geçirilmesi talebidir.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın Başbakan ve Meclis Başkanı ile saldırıyı görüştüğü, Hükümetin ise Tarık el Bitar adlı savcının azlini görüşmek için toplandığı bildirildi. Savcının taraflı/provokatif tutumuna gösterilen tepkilerin sert olması, azledilme ihtimalini güçlendiriyor.

Saldırının ardından açıklama yapan Hizbullah ve Şii Emel Hareketi de, fitne ve iç çatışma konusunda uyardılar.

Lübnan ordusunu sorumluluk almaya çağıran Hizbullah, kaosun engellenmesi ve katillerin biran önce yakalanıp yargılanmasını istedi.

Kendisini destekleyen kitlelere de çağrıda bulunan Hizbullah, provokasyona gelinmemesi, kışkırtılmak istenen iç çatışma konusunda uyanık davranılmasını istedi.

Emperyalist/siyonist güçlerle Lübnan’daki suç ortakları, uzun süreden beri Hizbullah’ı iç çatışmaya sürüklemek için kirli provokasyonlar tezgahlıyor. Amaçları Hizbullah’ı iç politikada zayıflatmak ve örgütün namluları İsrail’e çevrilmiş olan silahlarına el koymaktır. İç çatışma riski devam etmekle birlikte, Hizbullah’ı silahsızlandırma histerisine kapılanların bu hedeflerine ulaşmaları olası görünmüyor.