Frankfurt’ta faşizmi ezen Kızıl Ordu zaferinin yıldönümünde eylem…

Emperyalist-kapitalizmin yarattığı Hitler faşizminin 8 Mayıs 1945’te Kızıl Ordu önderliğinde ezilmesinin yıldönümünde Frankfurt’ta bir eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mayıs 2021
  • 12:25

Emperyalist-kapitalizmin yarattığı Hitler faşizminin 8 Mayıs 1945’te Kızıl Ordu önderliğinde ezilmesinin yıldönümünde Frankfurt’ta bir eylem gerçekleştirildi. 50’ye yakın kişinin katıldığı eylem Frankfurt Bockenheim Üniversitesi kütüphanesinin önünde başladı, semtin en kalabalık caddesi olan Leipzigerstr.’de devam etti.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu eylemcilere semt sakinleri de pencerelerden alkışlarla destek verdi. Baştan sona coşkulu geçen eyleme, sokaklardaki insanlar da büyük ilgi gösterdi.

Yürüyüş esnasında söylenen Almanca devrimci marşların yanı sıra, faşizme karşı ajitasyon konuşmaları da yapıldı. Eyleme çağrıyı yapan ve düzenleyen devrimci kurumlar KPD Yeniden İnşa İçin İşçi Birliği, Bir-Kar, Rote Front (Kızıl Cephe) ve FDJ (Freie Deutsche Jugend-Özgür Alman Gençliği) ortak imzalı bildirilerini dağıttılar.

Bildiride 8 Mayıs 1945'te Kızıl Ordu'nun Anti Hitler Koalisyonu ile birlikte savaştan ve faşizmden kurtuluşun yolunu açtığı vurgulandı. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Arnavutluk’ta sadece faşizmden kurtuluş değil, aynı zamanda sosyalist cumhuriyetler kurularak, faşizmi yaratan kapitalizmden kurtuluşun da gerçekleştiğinin altı çizildi. 8 Mayıs 1945’te olduğu gibi, bugün de faşizmden kurtulmanın yolunun, kapitalizmi yıkmaktan geçtiği ve bunun tarihsel derslerin başında geldiği vurgulandı.

Yürüyüş, başlangıç noktası olan üniversite kütüphanesinin önünde sona erdi. Burada KPD Yeniden İnşa İçin İşçi Birliği adına yapılan konuşmada, Hitler faşizminden kurtuluşu Sovyet Kızıl Ordu'suna borçlu olduğumuzun altı çizildi ve Kızıl Ordu'ya minnet duyulması gerektiği vurgulandı.

Alman devletinin teşhir edildiği konuşmada, faşist iktidarın hala devam ediyor olmasına dikkat çekildi. Bugün hala 50 milyar avro üzerinde silahlanmaya yatırım yapan Alman devletinin, ordusuyla hala işgalci konumunu koruduğuna işaret edildi.

Emperyalist kapitalizmin batıdaki öncü temsilcilerinden olan Alman devletinde bugün de faşizm tehlikesinin tırmandığı ifade edildi.

Eylemde “Faşizme karşı cevabımız devrim ve sosyalizmdir!” sloganı sıkça atıldı. Kızıl bayraklar eşliğinde Kızıl Ordu'ya minnet dile getirilirken, faşizmi ortadan kaldırmanın ancak kapitalizmi yıkmakla mümkün olabileceği hatırlatıldı.

Kızıl Bayrak / Frankfurt