Arjantin’de salgın ve açlık ‘en büyük mesele’

Arjantin’de yeni karantinalar ilan edilirken, açlık ve salgın ülkenin ‘en büyük meselesi’ durumunda.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Aralık 2020
  • 19:10

Koronavirüste 1.5 milyona yakın vaka ve 40 bine yakın can kaybının yaşandığı Arjantin’de emekçilere reva görülen sefalet derinleşiyor.

Sözde “sosyal-demokrat” yönetimin politikalarıyla yoksulluk artıyor, emekçilere sunulan imkanlar da gasp ediliyor.

Promete1917.org’un 2 Aralık 2020 tarihinde Arjantin Devrimci Komünist Partisi’nin yayın organı “Hoy”da yayımlanan yazıdan çevirdiği metinde, yeni karantinalar ilan edildiğine, salgının ve açlığın derinleştiğine işaret edilerek şu ifadelere yer verildi:

“Yoksul mahallelerde açlık arttı, evsizler çoğaldı ve halkın sağlık durumu daha da kötüleşti. IFE'nin (Aile Acil Durum Geliri’nin) ortadan kaldırılması, hiçbir şeyi olmayanlar için büyük bir darbe. Ayrıca, ATP'deki (İş ve Üretime Acil Yardım’daki) düşüş de ağır bir etki yaratıyor.

“Devletin istatistiklerine göre dahi, milyonlarca emekli bugün bir ailenin evini kaybedip sokağa düşmekten kaçınmak için ihtiyaç duyduğunun altında bir asgari emekli maaşı alıyor. İşsizlerin ve emekli olanların yılı bitirebilmesi için ekstra acil bir ikramiye gereklidir. 19 Kasım tarihinde Puente Pueyrredon Köprüsü’nde gösteri yapan emekliler de bunu dile getirdiler.

“Halihazırda çalışan işçiler, Mondelez ve diğer gıda fabrikalarındaki işçilerin yaptığı gibi, enflasyonun erittiği ücretlerini yükseltmek için sermayeye karşı birlikte mücadele ediyor. 1 Aralık’ta Petrol İşçileri Federasyonu, ücret iyileştirmeleri ve diğer talepler için ülkenin tüm liman ve petrol fabrikalarında ulusal grev çağrısı yaptı.

“Salgın ve açlık ülkedeki ana acil mesele olmaya devam ediyor. Arjantin halkı krizin bedelini ödemeye devam ederken petrol şirketleri, madencilik şirketleri, tahıl şirketleri, toprak sahipleri, bankalar vb. süper kârlar elde etmeye devam ediyor. Hükümeti tahvil sahipleri ve IMF ile anlaşmaya zorlayan kesim de bunlar ve bunlar sarı sendika liderlerine güveniyorlar.”